Zestigplusser benut overwaarde nauwelijks

februari 16 08:30 2023 Print dit artikel

‘Geen geld’ klopt vaak niet 

Zo’n één op de drie seniore woningbezitters zegt geen geld te hebben voor het levensloopbestendig (29%) en duurzamer (35%) maken van de woning. Dat is opmerkelijk, want uit het onderzoek blijkt dat bijna tachtig procent van de mensen die zegt geen geld te hebben, wél overwaarde op hun woning heeft. Van het totaal aantal ondervraagden loopt dit op tot zo’n negentig procent. Een grote groep weet niet welke financiële mogelijkheden ze hebben en waar ze terecht kunnen voor advies. Ook het vinden van een klusbedrijf is een hoge drempel. 

Matthijs Hofstede, CEO Hypotheken Aegon Nederland: ‘Veel seniore huizenbezitters zitten op een ‘ton aan mogelijkheden’, maar weten niet hoe ze deze kunnen gebruiken om prettiger en energiezuiniger te wonen in hun huidige huis. En juist voor deze groeiende groep, die steeds langer zelfstandig woont en minder vaak doorstroomt naar een seniorenwoning, is kennis over mogelijkheden steeds belangrijker. Ook op hogere leeftijd zijn er mogelijkheden om te verbouwen met de bestaande overwaarde. Het is verstandig om hierover contact op te nemen met een hypotheekadviseur, want die kan helpen bij het in kaart brengen van de situatie, de financiële keuzes voorleggen en adviseren wat de beste oplossing voor de situatie is.’ 

couple-seniors-getting-advice-on-450w-2152505889.jpg

Angst voor verbouwen 

Twee derde van de senioren heeft niets aangepast aan de woning in verband met levensloopbestendigheid en heeft daar ook geen plannen voor. Naast het eerdergenoemde ontbreken van geld (29%) worden als redenen gegeven: men voelt zich fysiek nog gezond genoeg (79%), opzien tegen de verbouwing (58%) en geen zin om erover na te denken (58%). 

Bijna de helft van de respondenten (46%) heeft (nog) geen aanpassing aan de woning gedaan om het energieverbruik te verlagen, terwijl van de totaal ondervraagde groep zes op de tien aangeeft graag te willen verduurzamen. Het opzien tegen een verbouwing (55%), het nadenken erover (51%) en het ontbreken van geld (35%) spelen hier een rol. Een al laag energieverbruik (76%) is het meest gegeven antwoord. 

Onbekendheid energielabel bij langere woonduur 

Het overgrote deel van de ondervraagden woont al meer dan twintig jaar in dezelfde woning. Van de groep die korter dan vijf jaar in hun huidige woning woont, heeft 39% een energielabel A of hoger. Dat percentage daalt naarmate mensen langer in hun huis wonen: 6% van de mensen die langer dan dertig jaar in hun huidige huis woont, heeft een energielabel A of zuiniger. Bij 39% was het energielabel zelfs onbekend. 

Voor duurzaamheidsadvies lanceerde Aegon afgelopen november al de huisscan HomeQgo. Via een aantal eenvoudige stappen krijgen klanten én niet-klanten van Aegon een online duurzaamheidsadvies voor een specifieke woning. Ook kunnen ze voorlopige offertes aanvragen voor de verduurzamingsproducten waarin ze interesse hebben. Daarnaast heeft Aegon voor klanten, en sinds ook voor financieel adviseurs, een rekenhulp. Deze handige tool geeft snel inzicht in financieringsopties en kosten van een verbouwing of verduurzaming.  

Hier vind je meer informatie over het verduurzamen en verbouwen van je huis en over het EnergieBespaarBudget dat Aegon sinds deze week aanbiedt. Hiermee kunnen klanten tot maximaal 106% van hun woningwaarde vóór hun energiebesparende verbouwing lenen. 
Hieronder lees je de highlights van het onderzoek. Het hele onderzoek kun je hier downloaden

highlights seniorenonderzoek2

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.