WOZ-waarde stijgt met vertraging

augustus 27 15:13 2018 Print dit artikel

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is in 2018 voor het derde jaar op rij gestegen, gemiddeld 6,5% meer in vergelijking met vorig jaar. Niet echt verrassend overigens. De waardering volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen, zij het met ongeveer een jaar vertraging.

Op 1 januari 2018 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde in Nederland volgens het CBS 230.000 euro per woning. De stijging van de gemiddelde WOZ-waarde was in Zeeland het kleinst. De waarde neemt hier met ruim 2% toe tot 194.000 euro. In Noord-Holland steeg de gemiddelde woningwaarde met ruim 11% het meest naar 288.000 euro. De provincie dankt deze eer aan Amsterdam. In de hoofdstad stijgt de gemiddelde WOZ-waarde van 290.000 euro per woning in 2017 naar 340.000 euro op 1 januari van dit jaar. In vijf jaar tijd steeg de gemiddelde woningwaarde in Amsterdam zelfs met bijna 48%. In de provinciaalse hoofdstad Haarlem stijgt de WOZ-waarde met ruim 14% eveneens sterk.

Vertragende factor

De ontwikkeling van de WOZ-waarde kent een vertraging omdat woningen op 1 januari worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar. Hoewel de huizenprijzen al wat langer stijgen, laat de WOZ-waarde hierdoor pas na 2015 een stijging zien. Nu hoor je echter weinig mensen klagen over deze methodiek. Dat was na 2008 – toen de scherpe daling van de woningprijzen werd ingezet – wel anders.

Het bericht WOZ-waarde stijgt met vertraging verscheen eerst op InFinance.

Lees hier het hele artikel

  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.