Woningverkopen naderen recordhoogte

maart 31 11:32 2016 Print dit artikel

Het Economisch Bureau van ABN Amro verwacht dat het aantal woningverkopen volgend jaar in de buurt van het recordniveau van 2006 uitkomt. De economen van de bank voorspellen voor 2016 een toename van 10% van het aantal verkopen en in 2017 een stijging van 5%. Eind 2015 gingen de economen nog uit van toenames van respectievelijk 5 en 2,5%.

Philip Bokeloh, econoom bij ABN Amro: “In 2006 wisselden bijna 210.000 huizen van eigenaar. We verwachten dat dit aantal in 2017 wordt benaderd. Momenteel is het kopen van een woning aantrekkelijk door de lage rente. Ook veel mensen die de afgelopen jaren de aanschaf van een huis uitstelden, kopen nu alsnog. Het feit dat de woningprijzen al langer stijgen geeft kopers vertrouwen. Het prijsherstel maakt bovendien dat er steeds minder huizen ‘onder water’ staan en woningeigenaren makkelijker kunnen verhuizen. Dit zijn allemaal factoren die positief zijn voor de woningmarkt.”

Huizenprijzen stijgen meer

De economen verwachten dat de huizenprijzen in 2016 met 4% stijgen. Eerder gingen ze uit van een toename van 3%. Voor 2017 denkt het Economisch Bureau dat de woningprijzen met 3% stijgen. Eind 2015 was de voorspelling nog 2%. Bokeloh: “De lage rentelasten maken het steeds aantrekkelijker om een eigen woning te kopen. Dat vertaalt zich door in hogere huizenprijzen. De prijsstijging wordt wel enigszins geremd doordat de overheid de hypotheeknormen heeft aangescherpt. Kopers mogen minder lenen op basis van zowel hun inkomen als de waarde van het onderpand.”

De aanhoudende verbetering is grotendeels te danken aan de lage rente. Die draagt bij aan de betaalbaarheid van huizen op de woningmarkt. De kans dat de rente voorlopig laag blijft, is verder toegenomen met het recente rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB).

Inhaalvraag

Een andere pijler onder het woningmarktherstel vormt de inhaalvraag. Na 2009 zijn er 400.000 woningen minder verkocht dan op basis van de transacties in de periode 1995-2008 mocht worden verwacht. Na eerder aanschaf te hebben uitgesteld, durven kopers de stap alsnog aan. Het feit dat de huizenprijzen al langere tijd stijgen, geeft kopers vertrouwen. Het prijsherstel leidt er verder toe dat sommige huizenbezitters niet langer ‘onder water’ staan en weer in beweging komen.

De markt voor woningen boven de twee ton herstelt zich sneller dan het segment daaronder. Bokeloh: “Dat komt deels door een betere doorstroming op de woningmarkt. Doorstromers zijn actiever in de duurdere segmenten dan starters. Het prijsherstel speelt ook een rol. Huizen worden duurder en vallen sneller onder een hogere prijsklasse. Tenslotte spelen ook de scherpere inkomensnormen een rol. Vooral lagere inkomensgroepen en jongeren hebben daar last van. Bovendien hebben jongeren last van het feit dat ze vaak een flexibel arbeidscontract hebben en moeilijker aan een hypotheek kunnen komen. Ook de maatregel dat ze eigen geld moeten inbrengen speelt hen parten.”

Ouderen hebben een steeds groter aandeel in de woningaankopen. Ze zijn welvarender en bevinden zich in de positie om makkelijker te kunnen verhuizen. ABN Amro verwacht dat het aandeel van ouderen in de woningverkopen, ook vanwege de vergrijzing, steeds groter zal worden.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.