Woningprijzen flink hoger door dalend aanbod

januari 12 13:21 2017 Print dit artikel

De woningprijzen zijn de afgelopen tijd flink gestegen. In het vierde kwartaal van 2016 lag de gemiddelde verkoopprijs van woningen 8,9% hoger dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de woningmarktcijfers die de NVM bekendmaakte.

Het afgelopen kwartaal zijn bijna 45.800 bestaande koopwoningen van eigenaar gewisseld. Dat is 15% meer dan een jaar geleden. De laatste vier kwartalen registreerde de NVM in totaal bijna 165.000 transacties. Op de totale bestaande koopwoningmarkt gaat het om zo’n 214.000 transacties.

De grote groei in het aantal transacties is er nu wel uit, verwacht NVM-voorzitter Ger Jaarsma. “Maar ik verwacht dat we dit jaar nog ruim 5% groei zullen zien”, zegt hij. Aan de andere kant worden er te weinig woningen te koop aangeboden om aan de vraag te voldoen. Daardoor stijgen de woningprijzen relatief hard. En dat maakt het voor starters nóg moeilijker om een passende woning te kopen, zeker met de geldende strikte financieringsregels.”

Aanbod neemt af

De gemiddelde prijs van verkochte woningen ligt nu bijna 20% hoger dan op het dieptepunt in 2013. De looptijd van verkochte woningen bedraagt 78 dagen. Dat is 23 dagen minder dan een jaar geleden.

Het aanbod neemt af, constateert de NVM. Halverwege het vierde kwartaal stonden er bij NVM-makelaars ruim 92.500 woningen in aanbod, zo’n 28% minder dan een jaar eerder. Vergeleken met het derde kwartaal is het aanbod met ruim 8% afgenomen. Potentiële kopers konden het afgelopen kwartaal kiezen uit ruim zes woningen.

Appartementen

De daling van het aanbod is bij appartementen het grootst: ruim 42% in een jaar tijd. “Het aanbod van ruim 92.500 woningen doet denken aan het niveau, zoals Nederland dat kende vlak voor de crisis”, aldus Jaarsma. “In vergelijking met toen staan er nu echter meer vrijstaande woningen en minder appartementen, tussenwoningen en hoekwoningen te koop. De verschillen op de huidige Nederlandse koopwoningmarkt zijn dan ook groter dan voor de crisis.”

Volgens Jaarsma blijven de regionale verschillen groot en is er inmiddels sprake van een driedeling op de woningmarkt. “Er zijn evenwichtige regio’s, maar een toenemend aantal regio’s kent een sterke verkopersmarkt en een aantal regio’s heeft nog altijd een kopersmarkt. Vooral in de centra van de grote (studenten)steden moet je veel geld op tafel leggen voor relatief weinig woning. Kopers zou ik daarom willen adviseren om rondom deze oververhitte centra geschikte woonruimte te zoeken.”

Minder transacties in Amsterdam

Vooral in regio’s buiten de Randstad is het aantal transacties in het afgelopen kwartaal het meest gestegen. In de regio Amsterdam daalde het aantal transacties echter, met bijna 17%. Ook rond de stad Groningen daalde het aantal transacties.

De gemiddelde transactieprijs bedroeg in het vierde kwartaal 248.000 euro. Volgens Jaarsma zijn het vooral de krappe woningmarktgebieden die de prijs opstuwen. “De regio’s Amsterdam en Utrecht – met hun bovengemiddelde aantal transacties en sterk toegenomen prijzen – zijn samen verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de prijsstijging.”

Lees hier het hele artikel

  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.