Woningprijzen dicht bij piekmoment 2008

april 21 01:13 2018 Print dit artikel

Bestaande koopwoningen waren in de eerste drie maanden van dit jaar 9% duurder ten opzichte van 2017. De prijsstijging in maart is echter wel lager dan in de twee voorgaande maanden. Het aantal verkochte woningen kwam uit op ruim 52.000, een daling van 6,8% ten opzichte van 2017.

Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. Voor alle woningtypen gold in het eerste kwartaal van 2018 dat de prijzen gemiddeld hoger lagen dan een jaar eerder, maar er minder huizen werden verkocht.

De woningprijzen liggen momenteel ruim 26% hoger in vergelijking met het dieptepunt in juni 2013. Ten opzichte van de piek in augustus 2008 is het prijsniveau nog maar een krappe 1,0% lager.

Grote steden

Voor het eerst in bijna vier jaar kromp het aantal verkopen in alle vier de grote steden van Nederland in vergelijking met een jaar eerder. De prijsstijging was daar echter opnieuw groter dan gemiddeld in Nederland. De prijsstijging in het eerste kwartaal van 2018 ten opzichte van een jaar eerder was in Rotterdam met bijna 15% het grootst en het kleinst in Utrecht met bijna 11%.

Appartementen schaars

De krapte op de koopwoningmarkt is het meest zichtbaar bij appartementen. De prijzen waren gemiddeld 12,5% hoger dan in het eerste kwartaal van 2017, maar de verkopen ruim 10% lager. Ook voor de overige woningtypen geldt dat de prijzen hoger lagen dan een jaar eerder, maar de verkopen lager.

Het bericht Woningprijzen dicht bij piekmoment 2008 verscheen eerst op InFinance.

Lees hier het hele artikel

  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.