Woningmarkt herstelt vrijwel overal

juni 04 10:18 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 04-06-15

In vrijwel alle Nederlandse regio’s is sprake van herstel op de woningmarkt. Hoewel het tempo per gebied verschilt, nam het aantal verkochte woningen in 2014 in alle regio’s toe. De gemiddelde verkoopprijzen stegen vorig jaar in 37 van de veertig regio’s.

Ook in bijna alle gemeenten nam het aantal transacties toe, maar de prijzen zijn in 2014 niet overal gestegen. Groot-Amsterdam herstelt het snelst. Daar werden in 2014 57% meer woningen verkocht en stegen de prijzen met 7% ten opzichte van 2013. Dat schrijven economen van de Rabobank in de studie ‘Herstel op de regionale woningmarkt’.

Woningtransacties
Door de gedaalde woningprijzen, de lage hypotheekrente, de gestegen werkgelegenheid en het herstelde vertrouwen in de woningmarkt groeide het aantal woningtransacties in 2014 fors ten opzichte van 2013. Dat leidde tot een minder ruime woningmarkt, waardoor ook de prijzen hoger lagen dan in 2013. “Uit onze studie blijkt dat het herstel op de woningmarkt in elke regio is ingezet. Overal nam het aantal woningverkopen toe en in bijna alle regio’s stegen de gemiddelde verkoopprijzen. Alleen in Zeeuws-Vlaanderen, Delfzijl en omgeving en Oost-Zuid-Holland lag de gemiddelde verkoopprijs in 2014 lager dan in 2013”, aldus Rabobank-econoom Rogier Aalders.

Het hersteltempo verschilt echter per regio. Aalders: “In de noordvleugel van de Randstad was de toename van het aantal transacties het sterkst. Groot-Amsterdam, Utrecht, Agglomeratie Haarlem en Het Gooi en Vechtstreek zagen hun woningverkopen met meer dan 50% toenemen. In Groot-Amsterdam was het aantal transacties in 2014 zelfs al weer 9% hoger dan in 2008. Door de toegenomen vraag naar woningen groeide de gemiddelde verkoopprijs in die regio met 7% ten opzichte van 2013. In een aantal perifere regio’s, zoals Zeeuws-Vlaanderen en Zuidwest-Drente, was de groei van het aantal transacties in 2014 aan de lage kant.”

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.