Waarom komt consument niet in beweging?

januari 05 12:17 2017 Print dit artikel

De rol van het intermediair verschuift steeds meer van bemiddelaar naar adviseur. Deze ontwikkeling zal zich in 2017 versterkt voortzetten vanwege de explosief groeiende woningmarkt. Belangrijk is dat onafhankelijk advies voor iedere consument bereikbaar en betaalbaar is, maar is dat nog wel het geval?

‘Consumenten komen niet in actie. Komt dat door de directe advieskosten of speelt iets anders?’

Auteur: Colinda Rosenbrand, Directeur OvFD

Veel mensen zoeken hypotheekadvies en willen dan ook snel weten of een hypotheek mogelijk is. Om dat te bereiken moeten adviseurs zich richten op hun adviestaak, en overtollige ballast – de administratieve werkzaamheden – uitbesteden aan serviceorganisaties die daar volledig op zijn ingericht en ook fors inzetten op innovatie, digitalisering en efficiency. Het bemiddelingsproces bij een hypotheek zal daardoor steeds sneller, efficiënter en gemakkelijker worden. De rol en importantie van de serviceorganisaties daarbij is van doorslaggevend belang.

Evaluatie provisieverbod

Dit jaar vindt ook de evaluatie van het provisieverbod plaats. Belangrijk is dat onafhankelijk advies voor iedere consument bereikbaar en betaalbaar is, maar is dat nog wel het geval? De verhoging van de AOW-leeftijd leidt tot AOW-gaten, weinig mensen hebben een goed pensioen en de rentestand is historisch laag, maar toch komen consumenten niet in actie. Komt dat door de directe advieskosten of speelt iets anders? Hele relevante vragen, waarop antwoord en actie dringend gewenst is!

Beter informeren

Relevant is ook of de consument verschil ziet tussen onafhankelijk advies en directe verkoop. Als een consument alleen maar let op de prijs van het advies en niet op de kwaliteit, dan moet hij veel beter worden geïnformeerd, bijvoorbeeld via een beschermde titel voor onafhankelijk advies of een verplichte waarschuwing bij directe verkoop.

De OvFD heeft zich in de lobby ook sterk ingezet voor meer maatwerkmogelijkheden bij hypotheekadvisering, met als resultaat dat politiek Den Haag nu een beter beeld wil krijgen van de praktijk rond maatwerk en een platform maatwerk wil opstarten om mogelijke belemmeringen weg te nemen. Wij hebben goede hoop dat onze inzet zich in 2017 vertaalt in meer maatwerkmogelijkheden.

Goede, onafhankelijke adviseurs hebben daarin een belangrijke rol!

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.