Waardestijging tot 2% bij groener energielabel

september 03 16:24 2018 Print dit artikel

Voor het eerst is het prijseffect van energielabels gemeten bij de verkoop van een woning. Uit een analyse van alle sinds 2015 verkochte woningen, blijkt dat een beter energielabel leidt tot een gemiddeld 2% hogere verkoopprijs. Hoe groener het energielabel, hoe hoger het verschil in verkoopprijs.

De analyse werd uitgevoerd door Calcasa, een onafhankelijk technologiebedrijf gespecialiseerd in de waardering van onroerend goed. De relatie tussen verkoopprijzen en energielabels kon eerder niet in kaart worden gebracht, omdat er nog onvoldoende woningen werden verkocht met een definitief energielabel. De in 2015 geïntroduceerde mogelijkheid om zelf een energielabel vast te stellen (het 3-sterrenenergielabel), heeft volgens Calcasa echter geleid tot een sterke stijging van het aantal verkopen met een definitief energielabel.

Bij circa 15% van de verkochte woningen is geen definitief energielabel beschikbaar. Bij verkochte vooroorlogse woningen ontbreekt dit zelfs in 20% van de gevallen.

Prijseffect is groot

Vergelijkbare woningen die met een beter energielabel worden verkocht, leveren volgens de analyse gemiddeld 2% meer op. In Nederland is de gemiddelde woningwaarde momenteel 297.000 euro; een beter energielabel levert dan 6.000 euro op. Indien een energielabel twee of meer labelstappen beter is dan dat van een vergelijkbare verkochte woning, dan stijgt het verschil in verkoopprijs naar gemiddeld 2,8% en bij een verbetering van drie of meer labelstappen naar gemiddeld 3,6%.

Sterrensysteem

Een energielabel kan 1 tot 4 sterren krijgen: 1 ster is het voorlopige label, bij 2 sterren is het energielabel aangepast door de woningeigenaar, bij 3 sterren is het label (op afstand) gecontroleerd door een deskundige en bij 4 sterren (hoogste klasse) is het label vastgesteld door een gecertificeerd adviseur aan huis. Zowel het 3- als 4-sterrenlabel is een definitief energielabel. Van de energielabels die het afgelopen jaar bij verkoop zijn afgegeven, was 87% een 3-sterrenlabel en 13% een 4-sterrenlabel. Het aantal 4-sterrenlabels was bij verkochte woningen in 2015 nog 21%.

Meer A-labels

Inmiddels hebben 290.000 koopwoningen een definitief energielabel A. Deze toename is volgens Calcasa onder andere te verklaren door het aantal nieuwbouwwoningen dat aan de woningvoorraad is toegevoegd; nieuwbouwwoningen hebben altijd een A-label. Toch hebben nog steeds 458.000 koopwoningen volgens deze analyse een C-label.

Bij de vergelijking tussen huur- en koopwoningen met een energielabel valt op dat 77% van alle huurwoningen een energielabel heeft versus 33% van de koopwoningen. Wel zijn er relatief meer koopwoningen met een A of B-label (34%). Huurwoningen hebben met name C en D-labels (58%).

Het bericht Waardestijging tot 2% bij groener energielabel verscheen eerst op InFinance.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.