Voorkom speculatie hypotheekrenteaftrek

juli 29 10:24 2016 Print dit artikel

Op dit moment wordt de hypotheekrenteaftrek heel geleidelijk afgebouwd. Nu de rente zo laag staat zou de aftrek versneld kunnen worden afgeschaft, omdat het effect relatief gering is. Toch is het niet de verwachting dat politici gaan kiezen voor versnelde afbouw, schrijft Theo Krins in zijn column.

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft eind mei een rapport uitgebracht waarin ze concludeert dat afschaffing van de hypotheekrenteaftrek een gunstig effect heeft op de woningmarkt. De beoogde hervorming van de woningmarkt kan daarnaast de Nederlandse schatkist de komende jaren miljarden opleveren volgens het CPB. De hypotheekrenteaftrek kostte in 2014 de overheid immers 14,2 miljard euro.

Woningbezit bevorderen

De hypotheekrenteaftrek was ooit bedoeld om het eigen woningbezit te bevorderen en zo huishoudens in de gelegenheid te stellen om vermogen op te bouwen via de eigen woning. Door te kopen blijven mensen doorgaans langer ergens wonen en dat heeft weer voordelen voor de leefbaarheid en stabiliteit in de buurt.

De onderzoekers vinden dat er voordelen te behalen zijn voor de woningmarkt door ook huurders in de vrije sector huursubsidie te geven. De combinatie van beide maatregelen zorgt ervoor dat zowel koop als huurwoningen goedkoper worden, waardoor huishoudens een lagere hypotheek kunnen afsluiten of minder huur betalen.

Passende woning

Het rapport gaat ervan uit dat als de koop van een woning niet langer wordt beïnvloed door renteaftrek, huishoudens gemakkelijker het huis kiezen dat het beste bij hun omstandigheden past. En dat kan dan zowel een huur- als een koopwoning zijn. “Je moet de hypotheekrenteaftrek zien als een subsidie voor huiseigenaren”, legt CPB-onderzoeker Machiel van Dijk bij BNR uit. “Die subsidie zorgt ervoor dat hun voorkeuren eigenlijk een beetje gestuurd worden naar meer uitgeven aan wonen en iets minder uitgeven aan andere dingen die mensen met hun geld kunnen doen. Dat verstoort de consumptie en dat zorgt er uiteindelijk voor dat zo’n woningmarkt minder doelmatig werkt. Zonder deze renteaftrek zijn mensen uiteindelijk beter af, doordat zij vrijer kunnen kiezen tussen kopen en huren, en tussen wonen en andere dingen in het algemeen”, vervolgt Van Dijk zijn betoog.

Op dit moment wordt de hypotheekrenteaftrek heel geleidelijk afgebouwd naar 38%. Nu de rente zo laag staat zou de aftrek versneld kunnen worden afgeschaft, omdat het effect relatief gering is. Toch is het niet de verwachting dat politici gaan kiezen voor versnelde afbouw, omdat men beducht is voor onrust op de woningmarkt en men vreest voor zo’n besluit door de kiezers te worden afgestraft.

Jongeren

Maar er zijn meer redenen aan te voeren om niet versneld over te gaan tot het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. Vooral jongeren hebben vaak (nog) een hoge hypotheekschuld. Door die maatregel zouden veel woningen ‘onder water’ komen te staan en dat belemmert de doorstroming op de huizenmarkt.

Voorkom speculatie

Het is belangrijk dat er geen speculatie ontstaat over mogelijk versneld afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. Hierdoor gaan potentiële kopers hun koop mogelijk uitstellen, omdat ze ervan uitgaan dat de waarde van de woningen na het nemen van die maatregel gaat dalen. En daarmee raakt de huizenmarkt opnieuw in het slop. Daar zit niemand op te wachten. Het is in ieder geval belangrijk dat consumenten alert zijn op de ontwikkelingen de komende tijd en zich goed laten adviseren door een financieel adviseur. We moeten ons erop voorbereiden dat de aftrek van hypotheekrente steeds meer onder vuur zal komen te liggen.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.