Volksbank pleit voor Bouwsparen

maart 08 14:09 2017 Print dit artikel

De Volksbank pleit voor een betere balans tussen sparen en lenen voor de eigen woning. “De introductie van een vorm van Bouwsparen is een van de maatregelen die past bij een verdere hervorming van de woningmarkt”, aldus directievoorzitter Maurice Oostendorp.

Starters voorzien steeds vaker problemen bij het verkrijgen van een hypotheek. 70% van hen heeft twijfels of het wel gaat lukken en 30% verwacht zelfs helemaal geen hypotheek te kunnen krijgen. Dit blijkt uit recent onderzoek dat de Volksbank door marktonderzoeksbureau GfK liet uitvoeren.

Een andere conclusie uit het onderzoek is dat 62% van de huurders liever een woning zou kopen. Oostendorp: “Van de starters op de woningmarkt is dit zelfs meer dan 90%. Maar om een hypotheek te kunnen afsluiten, dient men in toenemende mate eigen geld in te brengen. En hoewel zeven op de tien Nederlanders bij voorkeur zoveel mogelijk eigen geld inbrengt, spaart slechts 11% voor de aankoop van een woning. Wel geeft de helft van de Nederlanders aan liever de pensioenpremie in de eigen woning te stoppen dan in de pensioenpot.”

Hervorming

De afgelopen jaren zijn een aantal stappen gezet in de hervorming van de woningmarkt. Oostendorp: “De Volksbank roept de nieuwe regering en het parlement op om de volgende stap te zetten, namelijk het geleidelijk verleggen van de aandacht van lenen naar sparen. Sparen voor een eigen woning (inclusief verbouwing, verbetering, verduurzaming en versnelde schuldaflossing) moet een belangrijk spaarmotief worden, net als in andere Europese landen. Een vorm van Bouwsparen is hiervoor het meest geëigende concept. Dat zorgt ervoor dat sparen en lenen voor een eigen woning beter in balans zijn en draagt daardoor bij aan de financiële zelfredzaamheid van de consument.”

Bouwsparen

Voor de consument biedt Bouwsparen zekerheid, minder schuld en lagere lasten. Oostendorp: “Daarnaast kan hij makkelijker doorstromen naar een volgende woning. Bouwsparen gebeurt in een gesloten gemeenschap van spaarders en leners, de Bouwspaarkas. Deze omgeving heeft slechts het financieren van woningbezit tot doel.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.