Volgend kabinet moet doorpakken op woningmarkt

maart 10 13:54 2017 Print dit artikel

Aanscherping van bestaande maatregelen en nieuwe hervormingen zijn tijdens de volgende kabinetsperiode nodig om de woningmarkt verder te versterken. Bijvoorbeeld door regionale overheden meer vrijheid te geven om een eigen woningmarktbeleid vorm te geven.

Dat stelt het Economisch Bureau van ABN Amro in de woningmarktstudie ‘Hervorming woningmarkt is nog niet af’. Het uniforme, nationale keurslijf staat groei in de weg, zegt econoom Philip Bokeloh. “Nu moeten lokale overheden rekening houden met andere bestuurslagen, die elk hun eigen kaders hebben. Zo is de vrije huurgrens vaak te hoog voor krimpregio’s, waardoor de prikkel ontbreekt om te investeren in het middensegment. Als deze grens regionaal vastgelegd kan worden, is het beter mogelijk om op lokale behoeften in te spelen. Grotere regionale vrijheid verschaft ook meer ruimte om te experimenteren.”

Pensioengeld als hypotheekaflossing

Ook het Economisch Bureau van ABN Amro ziet mogelijkheden om pensioengeld in te zetten voor hypotheekaflossing. Daarmee kunnen volgens hen de internationale zorgen over de Nederlandse hypotheekomvang deels worden weggenomen. Bokeloh: “Als het gaat om reeds opgebouwd pensioenvermogen, dan stuit dit waarschijnlijk op bezwaren van pensioenfondsen. Meer kansen zien we bij de pensioenpremies. Zo zou het effect van een verdere verlaging van de aftoppingsgrens bij pensioenopbouw nader onderzocht moeten worden. Als de hogere inkomensgroepen meer financiële armslag krijgen, dan gebruiken ze die middelen mogelijk voor de aflossing van hun hypotheek.”

Herverdeling woningvoorraad

Ook stelt het Economisch Bureau een herverdeling van de bestaande huurwoningvoorraad voor, en denken de economen onder andere aan aanvullende maatregelen om nieuwbouw te stimuleren. Zo stellen ze voor de Ladder voor Duurzame Verstedelijking te versoepelen, waardoor de nadruk minder sterk op binnenstedelijk bouwen en meer op bouwen aan de stadsranden komt te liggen.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.