Vertrouwen in woningmarkt op hoogtepunt

oktober 07 14:16 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 07-10-15

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt is terug op recordniveau. Dit blijkt uit de cijfers van de Eigen Huis Marktindicator over september.

De stemmingsgraadmeter van de woningmarkt komt uit op een waarde van 105, drie punten meer ten opzichte van de vorige peiling in augustus. Deze recordwaarde werd eind vorig jaar voor het eerst bereikt en vervolgens nog in mei van dit jaar.

De laatste maanden blijft de Marktindicator stabiel boven de neutraalwaarde van 100. “Zolang de hypotheekrente laag blijft en het verkrijgen van een hypotheek niet wordt bemoeilijkt, houdt het herstel voorlopig aan”, zegt Bob Maas, woningmarktspecialist bij Vereniging Eigen Huis. “Steeds meer mensen verwachten een verdere stijging van de huizenprijzen. Gold dat vorig jaar nog voor 53% van de bevolking, nu is dat bijna 70%.” Volgens Maas zet die verwachting mensen aan tot koop. Zeker in combinatie met de historisch lage hypotheekrente en de veelal betaalbare huizenprijzen.

Maximale hypotheek verder omlaag
Een groeiend deel van de bevolking denkt daarnaast dat de hypotheekrente de komende maanden gaat stijgen. Was dat vorig jaar nog 19%, nu is dat 46%. Maas: “Ook speelt voor sommigen de voortdurende aanscherpingen van de hypotheekverstrekkingsnormen een rol. De maximale hypotheek gaat volgend weer verder omlaag. Ook dat kan mensen ertoe aanzetten juist nu een huis te kopen.”

Toch kunnen een stijgende rente en een aanscherping van de hypotheekverstrekkingsnormen volgens Maas ook een bedreiging zijn voor het herstel op de woningmarkt. “Het kan huizen onbetaalbaar maken, met als gevolg opnieuw een stagnatie in het aantal woningverkopen. Wat dat betekent voor de samenleving en de economie, hebben we gezien.”

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.