‘Verplichte registratie studieschuld bij hypotheekaanvraag’

februari 01 11:29 2016 Print dit artikel

Vereniging Eigen Huis pleit voor registratie van studieschulden door het BKR. Omdat dit nu niet het geval is, kan een studieschuld bij een hypotheekaanvraag buiten beeld blijven, meent VEH.

VEH: “Ook de regels van de NHG maken het mogelijk dat de aflossingsverplichting van een studielening niet wordt meegeteld bij de toetsing van een hypotheekaanvraag. Hierdoor kunnen starters een duurder huis kopen dan eigenlijk bij hun inkomen en uitgaven past. Als iemand na enige jaren niet in staat blijkt om zowel zijn maandelijkse hypotheeklasten als de aflossing van de studieschuld te betalen, kunnen betalingsproblemen ontstaan.”

Sommige hypotheekadviseurs wijzen hun klanten op een truc bij het berekenen van de maximale hypotheek, zegt Eigen Huis. “Volgens de regels van de NHG telt een financiële verplichting die een jaar of later na het afsluiten van een hypotheek begint, niet mee bij het berekenen van de maximale hypotheek.”

Tienduizenden euro’s
De vereniging wil dat de NHG de regels op dit punt aanpast. “Jonge mensen die de aflossing van hun studielening tenminste één jaar uitstellen of tijdelijk opschorten, kunnen hierdoor vaak tienduizenden euro’s meer lenen. Hypotheekadviseurs wijzen ook op Artikel 3 van de Tijdelijke regeling hypothecair krediet, waarin toekomstige verplichtingen zoals een studieschuld niet expliciet worden genoemd.”

Vereniging Eigen Huis roept minister Bussemaker en de Tweede Kamer daarom op om de registratie van studieschulden alsnog bij het BKR onder te brengen. “Dan is het voor een geldverstrekker of een hypotheekadviseur altijd mogelijk om het bestaan van een dergelijke financiële verplichting objectief vast te stellen. De politiek heeft BKR-registratie tot nu toe tegengehouden met als argument dat ‘een studielening pas hoeft te worden afgelost als iemand na afronding van zijn studie genoeg verdient, terwijl andere schulden direct moeten worden afbetaald’. Eigen Huis waarschuwt voor betalingsproblemen als de aflossing van een studieschuld niet wordt meegewogen in het hypotheekadvies.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.