Verlaging kostengrens NHG gaat niet door

maart 29 11:12 2016 Print dit artikel

De kostengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijft dit jaar op 245.000 euro. Hierover heeft het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de uitvoerder van de NHG, overeenstemming bereikt met minister Blok voor Wonen en Rijksdienst.

In het licht van de gestegen huizenprijzen wordt de verlaging van de kostengrens per 1 juli naar 225.000 euro niet doorgevoerd. Vanaf 1 januari 2017 wordt de kostengrens gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs.

Dat de kostengrens niet daalt, is goed nieuws voor huizenkopers, vindt Arjen Gielen, algemeen directeur van het WEW. “Zij kunnen voor de aankoop van een woning met een prijs tot 231.132 euro blijven profiteren van de voordelen van een lening met NHG: een verantwoorde en betaalbare hypotheek met minder financiële risico’s. Een eigen huis moet bereikbaar blijven voor zo veel mogelijk mensen.”

Gemiddelde huizenprijs

De kostengrens werd in 2009 als crisismaatregel tijdelijk verhoogd tot 350.000 euro om de woningmarkt een impuls te geven. Gielen: “Daarna is de grens sinds 2012 stapsgewijs weer afgebouwd. De verlaging naar 225.000 euro per 1 juli 2016 was de laatste geplande stap, waarna jaarlijks de kostengrens vastgesteld zou worden op basis van de gemiddelde huizenprijs.”

In februari van dit jaar was de gemiddelde huizenprijs volgens het Kadaster 234.830 euro. Dat is hoger dan de maximale prijs van 231.132 die bij een kostengrens van 245.000 euro mogelijk is. Bij een NHG-hypotheek wordt namelijk standaard rekening gehouden met bijkomende kosten.

Gielen: “Als de kostengrens naar 225.000 euro zou gaan, zou de maximale prijs per 1 juli 212.264 euro zijn geworden. Dat is ruim onder de gemiddelde huizenprijs van februari. De huidige kostengrens van 245.000 euro sluit dus beter aan bij de gemiddelde huizenprijs. Hierdoor blijft verantwoorde financiering van de aanschaf, verbetering of behoud van een eigen woning mogelijk. Daarom is het WEW in overleg getreden met minister Blok en is besloten van de verlaging per 1 juli 2016 af te zien.”

Nieuwe methodiek

De grens om in aanmerking te komen voor NHG wordt vanaf januari 2017, net als vóór 2009 het geval was, jaarlijks op 1 januari gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. De nieuwe methodiek wordt opgenomen bij de NHG Voorwaarden & Normen 2017, die in het najaar bekend worden gemaakt.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.