Verkoper gaat woningmarkt bepalen

april 12 13:36 2017 Print dit artikel

Door de strengere inkomensnormen en de verplichting eigen spaargeld in te brengen, zal binnen afzienbare tijd de gemiddelde woningkoper een veertiger zijn. Die voorspelling doet econoom Philip Bokeloh, van het Economisch Bureau van ABN Amro.

Bokeloh is bij het Economisch Bureau van ABN Amro onder meer verantwoordelijk voor de analyse van de Nederlandse huizenmarkt. Onlangs becijferde het CBS overigens al dat de gemiddelde leeftijd van huizenkopers de laatste jaren tot 39 jaar is gestegen.

Die stijging zet dus door, voorspelt Bokeloh. “Jongeren stellen de aanschaf van hun eerste woning uit, terwijl ouderen juist vaker kiezen voor een koopwoning. Ouderen zijn kapitaalkrachtiger dan in het verleden. Naast hun AOW genieten zij vaak nog aanvullend pensioen. Ouderen zijn daardoor minder aangewezen op een huurwoning. Zij kiezen vaker een koopwoning die qua wensen en voorzieningen goed aansluit op hun levensfase. Ook omdat hun huidige woning daar niet altijd meer geschikt voor is. ”

Transformatie woningmarkt

De economen van ABN Amro houden vast aan hun verwachting dat de woningprijzen en het aantal transacties dit jaar met 5% zal toenemen. Het Economisch Bureau gaat uit van een stijging van de hypotheekrente in de tweede helft van dit jaar. In combinatie met het krappe woningaanbod zal het woningmarktsentiment getemperd worden. Bokeloh. “Vanwege het hoge aantal verkopen daalt het woningaanbod. Kopers hebben dus minder keus. Omdat woningen steeds sneller van de hand gaan, hebben zij ook minder tijd om te beslissen. De woningmarkt wordt zo een verkopersmarkt in plaats van een kopersmarkt.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.