Verhogingen hypotheekrente zetten door

januari 05 15:44 2017 Print dit artikel

December was opnieuw een maand van renteverhogingen, zo stelt MoneyView vast in de Hypotheekrente Barometer. Het is onduidelijk wat de achterliggende oorzaken daarvan zijn.

De grootbanken verhoogden volgens MoneyView in december allemaal één keer de tarieven. Zo verhoogde ABN Amro de tarieven vanaf 10 jaar tot en met 20 jaar met 0,1 tot 0,2%. Rabobank verhoogde alle tarieven vanaf 5 jaar met 0,1% en bij ING gingen alle tarieven met 0,05 tot 0,10% omhoog. SNS Bank verhoogde alleen het 10-jaars tarief met 0,1%.

Twee aanbieders hebben de rentes marginaal verlaagd: Acadium Bastion en Volksbank. Maar Volksbank had daarvoor de tarieven al twee keer verhoogd en Acadium Bastion verhoogde later in de maand de tarieven weer.

Amerikaanse verkiezingen

De renteverhogingen waren mogelijk nog steeds het gevolg van de politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten. De Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente ging na de Amerikaanse verkiezingen op en neer, om op de laatste werkdag van het jaar uit te komen op 0,34%, iets hoger dan voor de verkiezingen. Volgens MoneyView kan ook een rol gespeeld hebben dat banken de instroom van nieuwe aanvragen wilden beperken, om voorrang te geven aan het verwerken van de liggende voorraad.

De laagste rente voor een 10-jaar annuïteitenhypotheek met NHG bedroeg in de laatste week van december 1,5% (Triodos Hypotheek). Het hoogste tarief was 2,1% (Conservatrix). Het gemiddelde 10-jaars NHG-annuïteitentarief bedroeg 1,9%.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.