Vergunningplicht voor VvE-beheerders

september 30 14:13 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 30-09-15

Een professionele beheerder van een Vereniging van Eigenaren (VvE) is in bepalende gevallen vergunningplichtig, maar is daarvan niet altijd op de hoogte. De AFM krijgt hierover regelmatig vragen en heeft daarom een vragen & antwoorden voor VvE-beheerders op de website geplaatst.

Er is momenteel veel onzekerheid onder VvE-beheerders die bemiddelen en/of adviseren en op dit moment niet over de benodigde vergunning beschikken. De AFM geeft hen tot 24 november 2015 de tijd om een vergunning aan te vragen. Totdat de toezichthouder een beslissing heeft genomen mag de betreffende VvE-beheerder zijn vergunningplichtige activiteiten voortzetten. Daarna is dat alleen toegestaan als hij van de AFM een vergunning heeft gekregen.

Bemiddelen
Als een VvE-beheerder voor het afsluiten van een verzekering meer dan NAWTE-gegevens doorgeeft aan een verzekeraar of tussenpersoon, is er volgens de Wft sprake van ‘bemiddelen’. Een voorbeeld is het doorgeven van de gegevens over het te verzekeren gebouw bij het opvragen van offertes voor een opstalverzekering. Ook alle werkzaamheden die een VvE-beheerder na het afsluiten van de verzekering verricht (het assisteren bij het beheer en de uitvoering van de verzekering) vallen onder bemiddelen. Voor bemiddelen is een vergunning van de AFM verplicht.

Ook als er offertes zijn opgevraagd en de VvE-beheerder beveelt een specifieke verzekering van een bepaalde aanbieder aan, is er volgens de Wft sprake van adviseren. De VvE-beheerder heeft ook hier een vergunning voor nodig.

Tags: home, hypotheken, schade, verzekeringen

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.