Verbeteringen moeten vanuit banken zelf komen

december 22 14:24 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 22-12-15

Minister Dijsselbloem (Financiën) gaat hypotheekverstrekkers niet verplichten om hun dienstverlening te verbeteren. Dat staat in een brief die hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Er komt in maart wel nieuwe Europese regelgeving, die huiseigenaren in geldnood helpt om de problemen te beperken. In die regelgeving staat bijvoorbeeld dat banken bij betalingsachterstand alleen werkelijke kosten in rekening mogen brengen. De wettelijke rente is daarbij een maatstaf voor de maximale boete. De nieuwe Europese richtlijn geeft de AFM wat meer mogelijkheden om in te grijpen. Maar deze nieuwe richtlijn geldt alleen voor nieuwe hypotheken.

AFM-rapport
Dijsselbloem reageert met zijn brief op een rapport dat de AFM in september publiceerde. De minister noemt de scores van banken op het gebied van hypotheken ‘teleurstellend’. Banken scoren met hun aanpak van hypotheekachterstanden een 2,2 op een schaal van één tot vijf, bleek uit het AFM-rapport. Vooral bij betalingsproblemen kunnen en moeten banken meer doen, vindt Dijsselbloem. Hij vindt echter dat verbeteringen vooral vanuit de banken zelf moeten komen.

“De gemiddelde huiseigenaar heeft niet veel aan de reactie van de minister”, zegt Michel Ligtlee, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. “We zijn al jaren in gesprek met banken om ze te bewegen tot betere dienstverlening, vooral bij betalingsproblemen. In de praktijk zie je dat dit bepaald niet opschiet. In september hebben nog vier punten opgesomd die banken moeten verbeteren. Aangezien het verbetertempo van banken erg laag ligt, blijven wij er op hameren dat de politiek deze verbeteringen afdwingt.”

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.