Velen menen zonder hypotheekadvies te kunnen

juni 22 15:28 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 22-06-15

Ruim de helft van de hypotheekbezitters weet niet precies of en zo ja welke extra verzekeringen verplicht zijn bij het afsluiten van een hypotheek. Tevens zegt 42% een hypotheek te kunnen afsluiten zonder advies. Dat blijkt uit onderzoek van Munt Hypotheken onder 1.080 hypotheekbezitters.

“Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over welke verzekering(en) wel dan wel niet verplicht zouden zijn”, aldus Menno Luiten, manager Distributie van Munt Hypotheken. “Ruim 21% van de hypotheekbezitters denkt onterecht dat het verplicht is om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Voor een werkloosheidsverzekering is dit 15%. Dit terwijl 40% aangeeft dat deze verzekering eigenlijk overbodig is, omdat je bij werkloosheid al WW ontvangt. Deze verzekering vult echter het gat op tussen WW en het laatstverdiende salaris.”

Overlijdensrisicoverzekering
Ook over de overlijdensrisicoverzekering bestaat onduidelijkheid, aldus Luiten. “Bijna de helft denkt dat dit niet verplicht is. ij verschillende hypotheekaanbieders is dit wel verplicht en ook bij hypotheken met NHG is het vaak een vereiste. Maar het is niet gek dat de consument door het brede aanbod door de bomen het bos niet meer ziet.”

Hypotheekstatus
Ruim 43% van de ondervraagden geeft aan globaal een idee te hebben wat de status van de eigen hypotheek is. Maar liefst 44% geeft aan dit precies te weten. Luiten: “Toch weet lang niet iedereen hoe het zit met al dan niet verplichte verzekeringen. Dat wijst op een gebrek aan inzicht in de eigen hypotheeksituatie.” Eén op de tien geeft toe geen idee te hebben over de hypotheekstatus, en verwijst door naar de partner. Luiten: “Voor vrouwen geldt dit zelfs drie keer zo vaak als voor mannen. Ook de jongere leeftijdscategorie, tussen 18 en 35 jaar, geeft dit opvallend vaker aan dan oudere hypotheekbezitters.”

Geen advies nodig
Opvallend genoeg zegt ruim 42% prima zelf een hypotheek af te kunnen sluiten, zonder advies. “In bepaalde situaties kan het raadzaam zijn om aanvullende verzekeringen af te sluiten, terwijl dit in andere gevallen onnodig is”, aldus Luiten. “Het is cruciaal om duidelijk te hebben welke precieze risico’s worden afgedekt en wat de voorwaarden zijn om uit te keren. Juist financiële adviseurs kunnen hier inzicht in bieden en over adviseren. Dat is en blijft maatwerk.”

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.