VEH wil openheid van ‘foute’ banken

juni 27 12:30 2018 Print dit artikel

‘Onzorgvuldig en hardleers’, noemt Nico Stolwijk van Vereniging Eigen Huis de banken, nadat hij gisteren het AFM-onderzoek naar de berekening van boeterentes onder ogen kreeg. Banken moeten wat de VEH betreft openlijk hun fouten toegeven en zich niet verschuilen achter de anonimiteit van het AFM-rapport.

Uit het AFM-onderzoek komt opnieuw naar voren dat een aantal banken hun hypotheekklanten nog steeds te hoge boeterentes in rekening brengt. De nieuwe regels voor de berekening van de boeterente zijn al sinds 14 juli 2016 van kracht. “Het klantbelang staat nog steeds niet voorop bij de banken, hiermee wordt het vertrouwen in de financiële sector weer geschaad”, vindt Stolwijk. “Helaas blijkt uit het rapport van de AFM niet welke banken foutieve berekeningen gemaakt hebben. Wij roepen betreffende geldverstrekkers dan ook op om zelf open te zijn over de uitkomsten van het rapport en aan te geven welke groepen klanten in aanmerking komen voor compensatie.”

Volg voorbeeld Volksbank

VEH grijpt het onderzoek tevens aan om opnieuw aandacht te vragen voor de berekeningen van de boeterentes vóór 14 juli 2016. “Hier is gepast wantrouwen op zijn plaats”, zegt Stolwijk. In overleg met VEH en de Consumentenbond heeft De Volksbank onlangs besloten de boete die klanten tussen 2011 en 2016 hebben betaald opnieuw te berekenen. Ook al was er vóór 14 juli 2016 geen wetgeving voor de berekening van de boeterente waar het zich aan moest houden. Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond roepen alle geldverstrekkers op dit voorbeeld te volgen. Beide consumentenorganisaties zijn van mening dat daar alle aanleiding toe is en gaan alle aanbieders van hypotheken hiervoor opnieuw schriftelijk benaderen.

Het bericht VEH wil openheid van ‘foute’ banken verscheen eerst op InFinance.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.