VEH wil meer nazorg bij rente-opslag

december 08 11:47 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 08-12-15

Het komt nog vaak voor dat banken hun klanten niet inlichten als zij kunnen besparen op de hypotheekrente-opslag. Vereniging Eigen Huis (VEH) spoort de geldverstrekkers aan tot actie.

De rente-opslag kan vervallen als er flink is afgelost of als de woningwaarde is gestegen. Als de verhouding tussen hypotheek en woningwaarde onder de 90% komt, laten veel banken al een deel van de rente-opslag vervallen. Bij de Rabobank daalt de rente dan bijvoorbeeld met 0,5%. En als die verhouding onder de 67,5% komt, laat de Rabobank nog eens 0,4% aan rente-opslag vervallen.

Sommige geldverstrekkers passen de rente automatisch aan, zodra de klant in een lagere risicoklasse komt. “Maar meestal gebeurt dit niet en attendeert de bank de klant ook niet op deze mogelijkheid. Zelfs niet als de rentevaste periode moet worden verlengd”, zegt Rob Mulder, directeur Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis.

Hij roept banken op om de klant hier op te attenderen. “En we dringen er bij de AFM op aan om hier strenger op toe te zien.” Het CDA heeft eind november over dit onderwerp Kamervragen gesteld aan minister Blok (Wonen).

Huiseigenaren zelf wordt aangeraden de verhouding tussen hypotheek en woningwaarde goed in de gaten houden. “Wie veel heeft afgelost of weet dat zijn woning flink in waarde is gestegen, kan de jongste WOZ-waarde doorgeven aan de bank, met het verzoek de rente-opslag te laten vervallen”, aldus VEH.

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.