VEH teleurgesteld in Wiebes

juni 12 15:47 2017 Print dit artikel

Staatssecretaris Wiebes van Financiën legt een oproep van Vereniging Eigen Huis naast zich neer om toezeggingen van minister Blok na te komen. Die wekte eerder de suggestie dat mensen de keuzemogelijkheid hebben om betaalde hypotheekrente wel of niet in de belastingaangifte aan te geven.

Alle hypotheekrente moet in de belastingaangifte worden opgegeven, ook als dat nadelig is, stelde Wiebes vorige week. Hierdoor gaan huiseigenaren met een kleine hypotheek in sommige gevallen meer belasting betalen over hun woning dan ze terugkrijgen aan renteaftrek. Die situatie ontstaat als het eigenwoningforfait gelijk of hoger is dan de aftrekbare rente.

Met een mond spreken

Voormalig minister Blok (Wonen) zei vier jaar geleden in de Tweede Kamer heel iets anders. Hij suggereerde destijds dat mensen er zelf voor kunnen kiezen om hun betaalde hypotheekrente niet op te geven, om zo de negatieve gevolgen van de belastingcorrectie te ontlopen. VEH is van mening dat mensen erop moeten kunnen vertrouwen dat het kabinet altijd met één mond spreekt en drong er daarom bij Wiebes op aan om de toezegging van Blok na te komen.

Teleurstellend

Alleen voor leningen waarvoor een aflossingsverplichting geldt, doet Wiebes de suggestie om deze schuld aflossingsvrij te maken. “De schuld is daardoor geen eigenwoningschuld meer, komt in box 3 terecht en komt niet meer in aanmerking voor renteaftrek. Huiseigenaren zouden zo ook geen last hebben van de jaarlijkse aanpassing van het belastingtarief. Vereniging Eigen Huis vindt deze suggestie van Wiebes teleurstellend, omdat die geen oplossing biedt voor de meeste huiseigenaren die in een dergelijke situatie verkeren. Zij hebben veelal voor 1 januari 2013 hun hypotheek afgesloten. Daardoor zullen zij geen gebruik kunnen maken van dit advies en toch meer belasting over hun huis betalen dan zij aan renteaftrek ontvangen.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.