VEH: Onderzoek regionale NHG-grens

januari 31 16:05 2018 Print dit artikel

Vereniging Eigen Huis (VEH) wil een onderzoek naar de mogelijkheid van een NHG-koopgrens die flexibel is en ingedeeld per regio. Door de hoge huizenprijzen in en rond de grote steden kunnen starters op dit moment nauwelijks meer gebruikmaken van Nationale Hypotheek Garantie, zegt VEH.

De huidige vastgestelde landelijke koopgrens voor NHG past volgens VEH niet meer bij de huidige woningmarkt. “De grens moet regionaal kunnen verschillen. In oververhitte woningmarkten wordt nog maar 5% van de woningen verkocht met een NHG-hypotheek, terwijl dat in krimpregio’s soms bijna 70% is. Starters kunnen in en rond veel grote steden niet anders dan een hoge hypotheek afsluiten zonder hypotheekbescherming. Dat is een zorgelijke ontwikkeling, juist omdat zij financieel het grootste risico lopen en het meest kwetsbaar zijn. Bovendien lopen zij bij een hypotheek zonder NHG ook een korting op de hypotheekrente mis (tot wel 0,7%).”

Oproep aan minister Ollongren

Een hypotheek afsluiten met NHG kan bij een lening tot 265.000 euro. VEH heeft minister Ollongren gevraagd onderzoek te doen naar een flexibele kostengrens. “Bij een regio-georiënteerde vaststelling van de kostengrens kan beter rekening worden gehouden met specifieke doelgroepen. NHG kan dan worden ingezet om het lokale en regionale woonbeleid te ondersteunen.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.