VEH: houd vast aan financieringsvoorbehoud

november 18 10:51 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 18-11-15

Vereniging Eigen Huis raadt kopers af zonder voorbehoud van financiering te bieden op een woning. Vooral in populaire steden als Amsterdam en Utrecht gebeurt dit steeds vaker.

Woningmarktexpert Bob Maas van VEH: “Met name Amsterdamse huizenjagers moeten steeds vaker afstand doen van het financieringsvoorbehoud als ze op een huis bieden. Wie dat niet doet, maakt nagenoeg geen kans op de woning, zo schrijft het Financieele Dagblad (FD). Normaal gesproken worden koopcontracten altijd met een financieringsvoorbehoud gesloten. Toch is dit niet verplicht. Vooral op overspannen, lokale woningmarkten zoals die in Amsterdam en Utrecht, is dit vaak geen optie meer wil de bieder een serieuze kans maken op een woning.”

Boete
“Dit komt helaas steeds vaker voor”, zegt Maas. “Als de potentiële koper afziet van het financieringsvoorbehoud, kan de verkopende partij sneller zaken doen. Mocht de koper om welke reden dan ook de financiering toch niet rond krijgen, dan betaalt hij de verkoper een boete die oploopt tot 10% van de aankoopprijs.”

Eigen Huis raadt kopers dan ook af zonder een financieringsvoorbehoud op een woning te bieden. “Doe je dit toch, zorg dan dat je eerst uitgebreid met je geldverstrekker hebt gesproken”, zegt Maas. “Zo weet je hoeveel je echt wilt en kunt lenen voor een woning. Houd vooral een ruime marge aan voor tegenvallers. Zo kom je niet direct in de problemen als je je iets te rijk hebt gerekend.”

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.