VBO: ‘Politiek jojobeleid slecht voor vertrouwen’

oktober 10 14:56 2017 Print dit artikel

In een eerste reactie op het Regeerakkoord waarschuwt VBO Makelaar het aanstaande kabinet dat inconsistent en tegenstrijdig woningmarktbeleid van opeenvolgende kabinetten slecht is voor het toch al broze consumentenvertrouwen.

Zo druist het afschaffen van de wet Hillen, waardoor het volledig aflossen van een huis minder voordelig wordt, volgens de brancheorganisatie volledig in tegen het aflosbeleid van vorige kabinetten. Maar ook het zes maal sneller inperken van de hypotheekrenteaftrek vormt geen consistent woningmarktbeleid, stelt VBO vast.

Jojobeleid

“Consumenten op de woningmarkt nemen verstrekkende beslissingen waarbij zij moeten kunnen uitgaan van langetermijnbeleid. Maar met de versnelde inperking van de hypotheekrenteaftrek en de boete op aflossen via het eigenwoningforfait worden de spelregels tussentijds weer drastisch gewijzigd”, zegt Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar.

“De politiek moet zich realiseren dat de consument zich bij het aangaan van een hypotheek voor 30 jaar vastlegt. Die is niet gebaat met jojobeleid. De woningmarkt is niet op te delen in perioden van vier jaar. Consumenten moeten voor langere tijd weten waar ze aan toe zijn. Zij hebben continuïteit in beleid nodig dat kabinetsperiodes overschrijdt. Dat de hypotheekrenteaftrek nu zes keer zo snel wordt teruggedraaid verandert het speelveld en kan voor onrust zorgen en de woningmarkt negatief beïnvloeden. Daarnaast moeten berekeningen nog maar uitwijzen of de fiscale maatregelen voor de woonconsument budgetneutraal verlopen. Ook wachten we de verbinding tussen pensioen en hypotheek met belangstelling af.”

Minister voor Wonen

VBO Makelaar vindt het een gemiste kans dat er in Rutte III geen minister voor Wonen komt. “Tijdens de verkiezingen van dit voorjaar gaf 78% van de kiezers uit de KiesWijzerWonen van VBO Makelaar de voorkeur aan zo’n minister.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.