VBO hekelt perverse prikkels bij taxaties

september 14 15:03 2018 Print dit artikel

Taxateurs worden regelmatig onder druk gezet om de taxatiewaarde aan te passen naar het gevraagde hypotheekbedrag. Als de koopprijs vaker boven de vraagprijs uitkomt en er regelmatig wordt overboden, neemt die druk alleen maar toe, voorspelt brancheorganisatie VBO Makelaar.

Volgens de brancheorganisatie zit het systeem waarbinnen taxateurs opereren nog vol perverse prikkels. “De hypotheekverstrekker, de hypotheekadviseur, het taxatiebemiddelingsbureau en de huizenkoper zijn gebaat bij een bepaalde taxatiewaarde van een woning. Als de taxateur hier niet op uitkomt, dan gebeurt het nu regelmatig dat de opdrachtgever druk uitoefent om de taxatiewaarde naar boven bij te stellen. Als dat niet gebeurt, dan is de kans heel reëel dat de taxateur te horen krijgt dat er niet wordt betaald voor het taxatierapport (in het geval de koper het niet eens is) of van zogenaamde voorkeurslijstjes van banken verdwijnt (als de bank het niet eens is).”

Belangenverstrengeling

Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar, stelt vast dat financiers en hypotheekadviseurs nog altijd gebruik maken van hun eigen lijstjes met een select groepje taxateurs om vastgoed te taxeren. Dit houdt volgens hem de schijn van belangenverstrengeling in stand en is funest voor de objectivering van de taxatiewaarde van een woning. “Om dit hardnekkige patroon te doorbreken, moet het systeem waarbinnen de taxateur opereert, worden aangepast. Niemand is gebaat bij opgepoetste waarden die de markt alleen maar verder opstuwen.”

Mogelijke oplossingen

Een mogelijke oplossing is volgens VBO een black box voor NRVT-gecertifieerde taxateurs. “Op basis van een algoritme dat rekening houdt met ervaring, expertise en prijsindicatie krijgen zij een opdracht, zonder dat de opdrachtgever weet welke taxateur de taxatie uitvoert. NRVT-certificering en de validatie-instituten borgen de kwaliteit.” Een ander voorgestelde oplossing is dat de taxatie van de woning eerder in het koopproces plaatsvindt.

De brancheorganisatie roept de toezichthouders op deze problematiek mee te nemen in hun overwegingen voor de taxatiebranche en op de agenda te zetten van de werkgroep die zich onder leiding van het ministerie van BZK bezighoudt met mogelijke verbeteringen in het taxatieproces.

Het bericht VBO hekelt perverse prikkels bij taxaties verscheen eerst op InFinance.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.