Vaker gekozen voor lagere risicoklasse

april 13 14:31 2018 Print dit artikel

De Hypotheekshop merkt op dat er sinds drie jaar 30% tot 40% meer ‘lage’ hypotheken worden aangevraagd. In 2018 wordt in bijna de helft van alle aanvragen gekozen voor een hypotheek in de lagere risicoklassen. Dat blijkt uit een marktscan, door De Hypotheekshop uitgevoerd op de eigen portefeuille.

Geldverstrekkers rekenen een hogere hypotheekrente naarmate de verhouding tussen hoofdsom en woningwaarde hoger ligt. De Hypotheekshop heeft alle hypotheekaanvragen zonder NHG uit het eerste kwartaal van dit jaar geanalyseerd om erachter te komen bij welke geldverstrekkers meer lage dan hoge hypotheken zijn aangevraagd.

Uit die marktscan blijkt dat Syntrus en Munt duidelijk voor de lage verstrekkingen kiezen, waar Aegon, ASR en NN juist kiezen voor de hoge hypotheken. Een keuze die volgens De hypotheekshop simpel te verklaren is op basis van het risico dat men wil lopen. “Het rendement op hoge verstrekkingen is weliswaar hoger maar het risico is dat ook. Vandaar dat regiepartijen waarin pensioenfondsen beleggen wellicht kiezen voor een zo laag mogelijk risico. Andere beleggers willen wat meer rendement.”

Grootbanken

Alle (groot)banken vallen in de analyse in de categorieën neutraal of lage verstrekking. Hiervoor zijn volgens De hypotheekshop meerdere redenen te bedenken. “Consumenten hebben op dit ogenblik zeker bij de hogere verstrekkingen de voorkeur om de rente lang vast te zetten, terwijl banken met name scherp zijn op de korte en middellange rentes. Daarnaast gelden voor banken zwaardere kapitaaleisen voor hogere verstrekkingen waardoor hun rentes in deze tariefklassen minder concurrerend zijn. Grootbanken en hun dochterlabels zijn wel sterk in bespreekzaken. Daarnaast kennen ze een ruimer assortiment aan aflosvormen, denk aan de spaarhypotheek.”

Huidige toename verklaarbaar

Dat er in 2018 ineens fors meer lage hypotheken worden afgesloten heeft volgens De Hypotheekshop te maken met een paar actuele ontwikkelingen. Doorstromers kunnen hun oude woning momenteel met overwaarde verkopen en ook de verhoging van de eenmalige belastingvrije schenkingsvrijstelling (2018: 100.800 euro) heeft duidelijk invloed op het aandeel lage verstrekkingen.

Toenemende concurrentie

Geldverstrekkers spelen op deze ontwikkeling in door het aantal tariefklassen uit te breiden. Een aantal doet dit ook bij NHG-hypotheken. De looptijdrente is eveneens populair. Hierbij komen gedurende de looptijd van de hypotheek renteopslagen automatisch te vervallen. De Hypotheekshop denkt dat de banken zich onder invloed van de nieuwe Basel-regels in toenemende mate gaan richten op verstrekkingen tot 80% van de woningwaarde. Maar de trend waarbij het renteverschil tussen lage en hoge verstrekkingen afneemt, zal door de toenemende concurrentie voorlopig nog doorzetten, voorspelt de hypotheekshop.

Het bericht Vaker gekozen voor lagere risicoklasse verscheen eerst op InFinance.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.