UvA: ‘Banken zien winstmarge op hypotheken fors dalen’

augustus 19 14:24 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 19-08-15

De winstmarge van banken op hypotheken is de afgelopen maanden fors gedaald. Mede door de toegenomen concurrentie van grote institutionele beleggers op de hypotheekmarkt zijn de marges weer bijna terug op het niveau van voor de financiële crisis. Dat schrijft het het Financieele Dagblad, dat zich baseert op berekeningen van de Universiteit van Amsterdam.

“Dit is gunstig voor de huizenmarkt en mensen met een hypotheek”, zegt hoogleraar Maarten Pieter Schinkel tegen het FD. “De gemiddelde extra winstmarge op een hypotheek was begin dit jaar zo’n 0,9%. Nu is dat nog slechts 0,3%. Het is nog wat te vroeg voor ferme conclusies, maar de daling past bij het beeld dat er allerlei nieuwe toetreders zijn op de hypotheekmarkt.”

Volgens de onderzoeker profiteren huizenkopers profiteren indirect van de lagere marge doordat de hypotheekrente de afgelopen maanden nauwelijks is opgelopen, terwijl de marktrente sterk is gestegen. De tienjaars staatsrente was begin dit jaar ongeveer 0,3% tegen 0,8% nu. Een gemiddelde hypotheek met een looptijd van tien jaar is met een rente van ongeveer 2,5% (NHG) min of meer gelijk gebleven.

Winstmarge is onbekend
De totale winstmarge die banken behalen op leningen aan huizenkopers, is niet bekend. Schinkel: “Wij berekenen de extra marge die banken maandelijks realiseren, ten opzichte van de gemiddelde normale winstmarge in de periode voor 2009. Om de totale marge te berekenen is inzicht nodig in de kosten die banken maken voor personeel en kantoren. Die willen banken niet geven.”

Banken kregen de afgelopen jaren veel kritiek te verduren omdat ze de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank onvoldoende zouden doorberekenen aan klanten. De Vereniging Eigen Huis, die de gegevens van de UvA gebruikt voor de samenstelling van zijn rentebarometer, eiste nog geen jaar geleden dat de politiek ingreep.

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.