‘Unlevel playing field bij kredietverstrekking’

december 11 14:42 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 11-12-15

Het Verbond van Verzekeraars vraagt zich af waarom de verzekeringssector niet benaderd is in onderzoeken over concurrentie en regeldruk bij kredietverstrekking. De brancheorganisatie stuurt dus zelf maar een aantal suggesties naar de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer spreekt volgende week dinsdag over regeldruk bij nieuwe toetreders. Geagendeerd staan onder meer de kabinetsreactie op het Actal onderzoek ‘Regeldruk bij kredietverstrekking’ en het ACM-rapport ‘Concurrentie op de markt voor MKB financiering’.

Het Verbond vindt het vreemd dat de rol van verzekeraars niet wordt benoemd in de twee onderzoeken. “Zeker gezien de behoefte aan kredietverlening en het feit dat verzekeraars ook stappen willen zetten en meer willen doen.”

Suggesties
Met het oog hierop heeft het Verbond richting de Kamer suggesties gedaan om de concurrentie op de markt voor hypothecaire kredietverlening en kredietverlening aan het MKB te bevorderen.

Het Verbond constateert op beide terreinen een ‘unlevel playing field’ en wijst onder andere op verschillen in kapitaalseisen tussen banken en verzekeraars.

Daarnaast wijst het Verbond op het feit dat de naleving van de Sanctiewetgeving door Nederlandse verzekeraars met ‘onnodige hoge kosten’ gepaard gaat, specifiek vanwege de wijze waarop verzekeraars controles op hun relaties moeten uitoefenen en verschillen die voortvloeien uit internationale toezichtskaders.

“Het zou goed zijn als er meer verdiepend onderzoek gedaan zou worden naar de mogelijke verschillen tussen de nationale sanctiewetgevingen en de wijze van toezicht hierop met de ons omringende landen.”

Tags: home, kredieten, mkb

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.