Tijdelijk beroepsverbod hypotheekadviseurs ABN Amro

augustus 22 14:52 2018 Print dit artikel

De Tuchtcommissie Banken heeft in een eerste uitspraak 10 hypotheekadviseur van ABN Amro een beroepsverbod opgelegd, variërend van 2, 4 of 6 weken. De adviseurs overtraden de bankierseed door handtekeningen van klanten te kopiëren. Het is nog niet bekend wanneer de andere 66 medewerkers een uitspraak in hun zaak kunnen verwachten.

De zaak begon in 2016 toen negen hypotheekadviseurs door ABN Amro werden betrapt op het overtreden van de interne regels. Zij hadden de handtekening van de klant onder het oorspronkelijke advies, gekopieerd op het verbeterde advies. Het kan voorkomen dat het eerste gegeven hypotheekadvies dat door de klant is getekend voor gezien en akkoord, niet helemaal compleet is of dat de motivatie van afwijkende klantkeuzes niet goed is vastgelegd. In dat geval moet de adviseur het advies verbeteren, met de klant delen en dit verbeterde advies wederom door de klant laten tekenen. Dat laatste gebeurde niet.

700 handtekeningen

Een vervolgonderzoek wees vervolgens uit dat 114 hypotheekadviseurs – op een totaal van ruim 850 adviseurs – in de periode tussen 2013 en 2016 op deze wijze handtekeningen heeft gekopieerd. In genoemde periode verstrekte ABN Amro in totaal 47.826 hypotheekadviezen aan klanten. Hiervan werden 9.900 rapporten hersteld. Onder ongeveer 700 exemplaren is een gekopieerde handtekening aangetroffen. Uiteindelijk bleek in slechts drie individuele gevallen dat de klant hiervan beperkt financiële schade heeft geleden. In totaal ging dat om minder dan 1.000 euro. Die bedragen zijn inmiddels gecompenseerd.

Op basis van de bevindingen is een gering aantal adviseurs ontslagen. De meesten hebben een berisping gekregen en moesten hun prestatiepremie inleveren. Ook werden medewerkers uit hun functie gezet en zijn er aantekeningen in personeelsdossiers gemaakt.

Stichting Tuchtrecht Banken

Vervolgens heeft ABN Amro het dossier herstelde hypotheekadviezen in juni 2017 aangemeld bij de Stichting Tuchtrecht Banken (STB). Dit was nadat de bank de betrokken medewerkers al arbeidsrechtelijke sancties had opgelegd én de afdeling Conduct een zogeheten grondoorzakenonderzoek had uitgevoerd.

Uitspraak Tuchtcommissie

Het dossier herstelde hypotheekadviezen heeft betrekking op de werkzaamheden van 76 medewerkers van de bank. Vrijdag 17 augustus heeft de Tuchtcommissie een eerste uitspraak gedaan in 10 van de 76 zaken. Aan alle 10 hypotheekadviseur is een beroepsverbod opgelegd, variërend van 2, 4 of 6 weken. Het aantal weken is afhankelijk van het aantal keren dat een handtekening gekopieerd is. Het is nog niet bekend wanneer de andere 66 medewerkers een uitspraak in hun zaak kunnen verwachten.

Bijzondere omstandigheden

De uitspraak van de Tuchtcommissie Banken is in vergelijking met andere zaken mild te noemen. Er is in deze dossiers dan ook met een aantal bijzondere omstandigheden rekening gehouden. Zo hebben de desbetreffende adviseurs volgens de Tuchtcommissie Banken gehandeld als gevolg van de druk van het door de bank gecreëerde moeizame werkproces. Werd daarbij door leidinggevenden gestuurd op targets en was er niet of nauwelijks ruimte om dit aan te kaarten. Deze oorzaken kwamen ook aan het licht in het eerdergenoemde grondoorzakenonderzoek, dat de afdeling Conduct uitvoerde.

Bij monde van Frans van der Horst, CEO Retail, laat ABN Amro weten het oordeel van de Tuchtcommissie Banken te respecteren. Al had de bank zelf gehoopt op maximaal een berisping in plaats van een beroepsverbod, zoals de STB ook aan de Tuchtcommissie Banken had voorgesteld.

Het bericht Tijdelijk beroepsverbod hypotheekadviseurs ABN Amro verscheen eerst op InFinance.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.