Studenten die geld lenen van overheidsinstantie DUO doen dat vaak om geld na de studie achter de hand te hebben. Dat blijkt uit het Nibud Studentenonderzoek 2015, dat vandaag is gepubliceerd. 33 procent van de lenende studenten spaart een deel van het geleende geld op voor later, vooral omdat de voorwaarden gunstiger zijn dan bij een lening van bijvoorbeeld een bank.
Van de hbo- en wo-studenten leent 36 procent bij DUO. Een derde van de studenten geeft toe dat ze best minder kunnen lenen. Bovendien geeft een derde van de studenten aan geld te lenen “omdat het kan”. Dat is volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) niet verstandig omdat de rente in de afbetalingstermijn hoger kan worden, studenten verleid kunnen worden het geld uit te geven en de hoogte van een studieschuld een rol speelt bij het aangaan van een hypotheek.
Een aantal studenten leent geld voor de koop van een eigen woning na de studie. Studenten lenen behalve om de gunstige voorwaarden ook op aanraden van hun ouders of om hun ouders minder te belasten.
Het Nibud waarschuwt voor de risico’s die kleven aan een studieschuld. Om studenten en ouders beter voor te lichten heeft instituut de folder ‘Handreiking: Student en Financiën’ gemaakt. Het document is bedoeld voor studentendecanen, financieel dienstverleners en anderen die studenten en ouders voorlichten en adviseren over geldzaken.
Het Studentenonderzoek is gedaan op basis van een enquête die door ruim 2700 hbo- en wo-studenten is ingevuld. (ANP)
Lees verder op nrc.nl…
Lees meer over: Nibud, spaarrekening, studenten
NRC Handelsblad is, op papier en op het internet, een bron voor lokaal, nationaal en internationaal nieuws en achtergronden.
Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.