Student steekt studieschuld in eigen woning

juli 06 12:09 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 06-07-15

Van de hbo- en wo-studenten die lenen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) gebruikt 33% dit ‘goedkope’ geld om na de studie een extra buffer te hebben, bijvoorbeeld voor de aankoop van een eigen woning.

Ruim 1 op de 3 studenten heeft een rentedragende lening bij DUO en leent gemiddeld 484 euro per maand. Dit blijkt uit het Nibud Studentenonderzoek 2015. Het Nibud wijst erop dat lenen om te sparen financieel slim kan lijken, maar risicovol is als er onzorgvuldig met dit geleende geld omgegaan wordt.

Maximale hypotheek lager
“Het hebben van een startkapitaal bij het aangaan van een hypotheek is handig of zelfs noodzakelijk, maar dan is het van groot belang dat het geleende geld ook daadwerkelijk op de spaarrekening blijft staan en niet voortijdig wordt uitgegeven. Voor veel studenten zal de verleiding groot zijn om het ‘spaargeld’ eerder aan te spreken voor niet-noodzakelijke uitgaven tijdens de studententijd”, aldus Nibud.

De hoogte van de studieschuld is ook van invloed op wat een student na zijn studie maximaal aan hypotheek kan krijgen. Hoe hoger de schuld, hoe lager de maximale hypotheek.

Handreiking Student & Financiën
Het Nibud heeft op basis van dit Studentenonderzoek de Handreiking Student & Financiën ontwikkeld. De Handreiking is bedoeld voor professionals die voorlichting en advies geven aan (aankomende) studenten en hun ouders, zoals financieel dienstverleners. Klik hier om de Handreiking gratis te downloaden.

Tags: home, hypotheken, kredieten

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.