Stichting Odin geeft second opinion

mei 13 14:08 2016 Print dit artikel

Stichting Odin richt zich met een nieuwe service voor consumenten op het aanbieden van second opinions bij offertes van financiële producten en bij letsel- en schadeuitkeringen. De stichting ziet hierin een nuttige aanvulling op zelfregulering binnen de branche.

“Het wil maar niet lukken met de zelfregulering binnen de branche”, zo constateert Stichting Odin-voorzitter Jeffrey Leichel. “Of het nu gaat om brandschades, de woekerpolis, letselschade zaken of hypotheken, de media blijft melding maken van steeds weer nieuwe misstanden in de financiële wereld.”

Odin start daarom met second opinion services (SOS) om consumenten te helpen uit deze problemen te blijven. In aanvang worden de diensten SOS Financieel Advies (kosten: 95 euro), SOS Letselschade en SOS Schade Expertise aangeboden. De laatste twee diensten zijn kosteloos.

Schade

Volgens Odin weten veel consumenten niet dat ze recht hebben op het zelf inschakelen van een onafhankelijk expert bij letselschade. Of bij andere soorten schade (bijvoorbeeld brand- of waterschade) waarbij discussie ontstaat over de hoogte van de schade uitkering. De verzekeraar is verplicht de kosten van zo’n onafhankelijk expert te betalen.

Leichel: “Verzekeraars moeten hun klanten daar op wijzen en zeggen dit ook altijd te doen. Maar in de praktijk komt het nog veel te vaak voor dat een consument hier niet van op de hoogte is en akkoord gaat met een mogelijk te lage uitkering of verkeerde conclusie van de verzekeraar.”

Stichting Odin wil dat dit consumentenrecht meer bekendheid krijgt. Ze vraagt consumenten die onenigheid hebben over de hoogte van een schade uitkering hun zaak aan te melden bij de stichting. Elke zaak wordt voorgelegd aan een onafhankelijk expert, die de zaak kosteloos beoordeelt. “Is er reden tot actie, dan wordt dit ook verder kosteloos verzorgd voor de consument”, aldus Leichel.

Financieel advies

Met de dienst SOS Financieel Advies biedt Odin de mogelijkheid een offerte voor een hypotheek, beleggingsproduct, pensioenplan of een woekerpolisherstel door een onafhankelijk expert te laten beoordelen.

Jeffrey Leichel: “Wij merken dat consumenten moeite hebben met de complexiteit van offertes en de mogelijke fiscale en lange termijn gevolgen. Dit geldt vooral voor complexe producten die consumenten direct afsluiten bij de bank of de verzekeraar. Een hypotheekofferte bestaat door alle wettelijke voorschriften tegenwoordig zomaar uit vijftig pagina’s of meer. Daar is niet doorheen te komen. Nu kun je dat voor 95 euro laten controleren door een onafhankelijk expert. Mogelijk wil zelfs de financieel adviseur van de klant de kosten van de second opinion wel betalen.”

Aanvulling op zelfregulering

Stichting Odin ziet in second opinions een noodzakelijke maar ook nuttige aanvulling op zelfregulering. “Niet alleen om klanten meer zekerheid te geven. Het is ook een impuls voor de branche om de dingen beter te doen. Het mes snijdt aan twee kanten.”

Voor de uitvoering van de SOS diensten heeft de stichting samenwerkingen opgezet met diverse letsel- en schade experts. SOS Financieel Advies wordt uitgevoerd door met Stichting Odin samenwerkende onafhankelijke intermediairs.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.