Stenen houden extra aflossingen vast

juni 22 12:04 2017 Print dit artikel

Een kwart van de woningbezitters ouder dan 40 zou graag geld uit de eigen woning willen opnemen. Bijvoorbeeld om hun kinderen te helpen bij het kopen van een huis. Ouderen noemen vooral aanvulling op het pensioen, inkopen van zorg of een grote uitgave zoals een verbouwing.

Een op de vijf veertig plussers heeft dat ook daadwerkelijk onderzocht, blijkt uit het ING Woonbericht. “De behoefte bestaat dus, maar er zijn op dit moment nog weinig mogelijkheden om de hypotheek te verruimen”, aldus Wim Flikweert, manager Hypotheken bij ING. “Toch zien steeds meer behoefte bij met name ouderen om geld op te nemen. Zij hebben bijvoorbeeld een hypotheek van 50% van de woningwaarde en een stabiel pensioeninkomen. In die situatie zou het goed zijn om te kijken naar een verruiming van de mogelijkheden om het bezit van een huis te verzilveren.”

Aantal aflossingen stijgt

Wil de ene groep geld uit stenen halen, ING merkt tevens op dat andere groepen mensen juist extra willen aflossen zodra ze die mogelijkheid hebben. Flikweert: “Deze mensen voelen zich prettiger bij een lage verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van het huis. Dit blijkt ook uit het aantal aflossingen dat gedaan wordt. Een derde van de woningbezitters zegt een keer of meerdere keren extra te hebben afgelost. We zien duidelijk een stijgende lijn in het aantal aflossingen”.

Starters sparen voor eigen woning

Potentiële starters op de woningmarkt blijken volgens het ING Woonbericht flink te sparen. Ruim 90% denkt op het moment van aankoop meer dan 4.000 euro bij elkaar gespaard te hebben. Toch geeft 25% van de starters aan af te moeten haken als er zo’n 2.500 euro per jaar extra gespaard moet worden voor bijkomende kosten die samenhangen met de aankoop van een woning.

Voor 30% van de ondervraagde starters zou een ‘spaarbonus’ helpen, zoals een Zilvervlootachtige constructie. Een variant als bouwsparen, waarbij starters fiscaal voordelig kunnen sparen voor de aankoop van een woning, heeft bij slechts 7% de voorkeur.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.