Stemwijzer voor woonconsumenten

februari 06 12:52 2017 Print dit artikel

VBO Makelaar heeft een soort stemwijzer voor woonconsumenten ontwikkeld. Middels KiesWijzerWonen kunnen consumenten door beantwoording van een aantal stellingen bepalen welke politieke partij het beste opkomt voor hun woonbelangen en woonwensen.

De brancheorganisatie wil met dit hulpmiddel de complexe woningmarkt voor kiezers inzichtelijker maken, zodat zij 15 maart het belang van de woningmarkt laten meewegen in hun stemgedrag. Middels zestien stellingen worden consumenten geconfronteerd met de impact van de standpunten van politieke partijen op de woonsituatie van de kiezer en de koop- en huuromstandigheden.

Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar: “Voor de woonconsument zijn de politieke keuzes voor de woningmarkt van enorm belang. Gemiddeld maakt de hypotheek of huur immers zo’n 26% uit van het totale inkomen. Als je energiekosten, woonverzekeringen, gemeentelijke belastingen en heffingen daar bij optelt, dan besteed je gemiddeld zomaar 34% van het inkomen aan wonen. Het is dus de moeite waard om bewust te kiezen voor een politieke partij die de woonbelangen het beste behartigt.”

Zestien stellingen

Voor de KiesWijzerWonen zijn zestien stellingen geformuleerd; van hypotheekrenteaftrek, hypotheekverstrekking en verhuurdersheffing tot aan het energieneutraal maken van bestaande woningen en nieuwbouw. De partijprogramma’s en de impact die deze op de woningmarkt en hypotheekverstrekking kunnen hebben, zijn leidend geweest bij het formuleren van de stellingen.

De volgende politieke partijen hebben meegewerkt aan de KiesWijzerWonen: VVD, CDA, PvdA, D66, ChristenUnie, SGP, SP en 50PLUS. Na het invullen van de KiesWijzerWonen ziet de kiezer in een overzicht welke deelnemende politieke partij het beste opkomt voor zijn of haar woonwensen en woonbelangen.

De KiesWijzerWonen kan worden ingevuld tot en met 15 maart 2017. De eindresultaten worden meegenomen in de gesprekken die VBO Makelaar in de formatie met de diverse politieke partijen voert.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.