Steden minder aantrekkelijk als woonplaats

februari 22 12:07 2016 Print dit artikel

De grote Nederlandse steden hebben in 2015 te maken gehad met een hogere uitstroom van inwoners dan voorgaande jaren. De stedelingen verhuisden vooral naar de nabijgelegen gemeenten. Grote steden groeiden vooral door immigratie.

Vooral Amsterdam, Den Haag en Utrecht zagen haar inwoners vertrekken. Het verschil met voorgaande twee jaren is het sterkst in Amsterdam. Ruim 39.000 mensen verhuisden in 2015 van Amsterdam naar elders in Nederland. Dat zijn er bijna 4.000 meer dan een jaar eerder en bijna 10.000 meer dan in 2013. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Het aantal mensen dat vanuit andere gemeenten naar Amsterdam verhuisde nam ook toe, maar minder sterk. Hierdoor vertrekken er voor het eerst sinds het begin van de crisis in 2008 meer mensen uit Amsterdam dan er voor terug komen. In de periode 2000-2008 was dit ook jaarlijks het geval.

Uit Den Haag vertrekken bijna ieder jaar meer mensen naar andere Nederlandse gemeenten dan er daarvoor terugkomen, ook gedurende de crisis. Vanaf 2013 is het vertrek uit de stad flink opgelopen. In 2015 kromp Den Haag met bijna 1.700 inwoners door binnenlandse verhuizingen. Naar Utrecht verhuizen juist ieder jaar meer mensen dan er vertrekken. In 2015 was het binnenlandse vestigingsoverschot van de Domstad echter veel lager dan de jaren ervoor, omdat ook daar de trek uit de stad toenam.

Rotterdam is de enige van de vier grote gemeenten waarin het aantal binnenlandse nieuwkomers in 2015 sterker groeide dan het aantal vertrekkers. Per saldo kreeg de stad er 1.500 inwoners bij als gevolg van binnenlandse verhuizingen. Tussen 2008 en 2013 hielden vestiging en vertrek in Rotterdam elkaar min of meer in evenwicht, terwijl er vóór 2008 meer mensen vertrokken dan dat er kwamen wonen.

In de buurt

Het merendeel van de mensen die wegtrekken uit de grote steden vindt een nieuwe woonplaats in de nabijgelegen gemeenten. Bij Utrecht staat Amsterdam weliswaar op de eerste plaats, maar daarna volgen de randgemeenten Zeist, De Bilt, Nieuwegein en Stichtse Vecht.

Het aantal inwoners door binnenlandse verhuizingen nam niet af in de bredere regio’s Groot-Amsterdam, Groot-Rijnmond en de provincie Utrecht doordat veel mensen vanuit de grote steden in de randgemeenten neerstreken. Deze regio’s wonnen zelfs inwoners. Hetzelfde geldt voor West-Nederland als geheel. Alleen in de agglomeratie Den Haag hielden vestiging en vertrek elkaar in evenwicht.

Groei door immigratie

Amsterdam en Den Haag verloren inwoners door binnenlandse verhuizingen, maar dit werd meer dan gecompenseerd door de buitenlandse migratie. In Amsterdam is de immigratie sinds 2012 ieder jaar aanzienlijk gestegen, terwijl de emigratie in dezelfde periode licht is gedaald. Daardoor kreeg Amsterdam er in 2015 bijna 8.000 inwoners bij als gevolg van buitenlandse migratie.

Ook Den Haag kreeg er door buitenlandse migratie bijna 4.000 inwoners bij, net zo veel als een jaar eerder. In Rotterdam en Utrecht was het verschil tussen immigratie en emigratie minder groot. Toch steeg het inwonertal ook in deze steden in 2015 meer door buitenlandse migratie dan door binnenlandse verhuizingen.

De grote steden groeien daarnaast doordat er meer baby’s worden geboren dan dat er mensen overlijden. Vooral Amsterdam en Utrecht hebben een flink geboorteoverschot.

Lees hier het hele artikel

  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.