Starter wil prijsstijging voor zijn

januari 22 10:53 2016 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 22-01-16

Starters op de woningmarkt betalen in vergelijking met drie maanden terug fors meer voor hun eerste koopwoning. Volgens het ING Woonbericht lijkt de starter hiermee sneller zijn slag te willen slaan, omdat 87% van hen een verdere stijging van de huizenprijzen verwacht.

De gemiddelde besteding aan het eerste huis wordt door ING geschat op ruim 220.000 euro, bijna 15.000 euro meer dan in september. “Je ziet dat starters de boot niet willen missen. Daarbij geeft twee derde van deze groep aan dat ze verwachten dat hun financiële situatie zal verbeteren in de komende tijd. Toch blijft het verstandig om het hoofd koel te houden,” aldus Wim Flikweert, manager Hypotheken bij ING.

Positieve stemming
De afgelopen drie maanden is de stemming op de huizenmarkt weer iets positiever geworden. De ING Woonindex komt in januari uit op een stand van 120, drie punten hoger dan vorig kwartaal. Ook de verwachting over de hypotheekrente is positiever geworden: het aantal respondenten dat een stijging verwacht daalt, en dat een daling verwacht stijgt.

Rentetarief doorslaggevend
Wie een nieuwe hypotheek afsluit, kijkt het vaakst naar het rentetarief. Voor bijna 9 op de 10 huizenkopers is dit een belangrijke voorwaarde, zo blijkt uit het Woonbericht. Daarnaast willen mensen vaak boetevrij kunnen verhuizen voordat de rentevastperiode is afgelopen, en verwachten ze korting wanneer ze eerder aflossen op de nog uitstaande hypotheeksom.

Om te bepalen bij wie ze aankloppen voor een hypotheek, kiest 6 op de 10 kopers ervoor om zelf meerdere hypotheekverstrekkers tegen elkaar af te zetten. Ongeveer de helft klopt bij een adviseur aan. Veel starters (44%) vragen familie en vrienden om advies.

WOZ-waarde controleren
Uit het Woonbericht blijkt verder dat huizenkopers bij hun volgende hypotheek het liefst voor een rentevastperiode van 10 jaar kiezen. Daarnaast wordt nu ook vaker dan vroeger gekozen voor 15 en 20 jaar vaste rentes. Tot slot geeft bijna twee derde van de huizenbezitters aan dit jaar de WOZ-waarde van hun huis te controleren. Zes op de tien respondenten geeft aan in het verleden met succes bezwaar gemaakt te hebben tegen een te hoge waarde.

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.