Spaarpolis vaker afgekocht bij verhuizen

maart 08 14:27 2018 Print dit artikel

Adviseurs van de Hypotheekshop merken een trend op waarbij consumenten – meestal bij verhuizen – ervoor kiezen om hun spaarpolis af te kopen. Dit ondanks het feit dat het over het algemeen gunstiger is om de (bank)spaarhypotheek bij verhuizen of oversluiten bij de nieuwe aanbieder voort te zetten.

Mensen die hun eerste hypotheek voor 2013 hebben gesloten, hebben namelijk ook voor aflossingsvrije hypotheken en spaarhypotheken nog recht op hypotheekrenteaftrek. Er zijn volgens de Hypotheekshop uiteenlopende redenen waarom mensen er toch voor kiezen om hun spaarpolis af te kopen.

Redenen om af te kopen

“Allereerst is het aanbod van geldverstrekkers met een (bank)spaarhypotheek tegenwoordig beperkt. Soms kunnen de bijkomende kosten voor de kosten koper, een verbouwing of een restschuld reden zijn om de polis te beëindigen. Ook kunnen de lage rentestand, met hogere premies en hogere netto maandlasten tot gevolg, en de toekomstige afbouw van de renteaftrek redenen zijn om de spaarhypotheek niet voort te zetten. Verder kan door inbreng van de afkoopwaarde van de polis worden volstaan met een lagere hypotheek, met een lagere rente (zonder NHG) en lagere maandlasten tot gevolg. En tot slot hebben veel mensen momenteel een voorkeur voor een simpele hypotheek waarbij de hypotheekschuld maandelijks lager wordt.”

Te laat vrijgegeven

Een probleem dat de Hypotheekshop in de praktijk ook tegenkomt – zij het minder vaak – is dat de waarde van de polis op datum passeren niet wordt vrijgegeven door de oude geldverstrekker. “De consument komt dan buiten zijn schuld om bij de notaris geld tekort. Soms kan het vooraf omzetten van de spaarhypotheek in een annuïtair deel dan een oplossing zijn, maar dat is vanwege tijdsdruk niet altijd mogelijk.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.