Single starters vinden moeilijker woning

juli 05 13:47 2016 Print dit artikel

Alleenstaande starters zijn de dupe van een oververhitte woningmarkt, vooral in de grote steden. Het aantal single starters dat een hypotheek heeft afgesloten is gedaald met 28% in vergelijking met een jaar geleden.

Dat blijkt uit de Hypotheek Index van De Hypotheker. Nu er steeds minder betaalbare woningen in de steden zijn, vallen vooral alleenstaanden buiten de boot. “Vooral in populaire steden, zoals Amsterdam, Utrecht en Groningen, is het aantal woningen voor starters erg schaars”, zegt algemeen directeur Wytzejan de Jong van De Hypotheker. “Hierdoor is de groeiende groep singles aangewezen op de huursector. Deze trend lijkt zich ook uit te breiden naar andere steden.”

Volgens De Jong worden single starters onevenredig hard geraakt door maatregelen op de woningmarkt. Bijvoorbeeld dat nog maar maximaal 102% van de marktwaarde van de woning mag worden geleend, waardoor de koper veel meer eigen vermogen moet inbrengen. Ook wordt in steeds minder gemeenten de starterslening aangeboden.

Lagere maandlasten

“Het is zorgwekkend dat deze groep hierdoor geen hypotheek kan afsluiten voor veel lagere maandlasten dan het bedrag waarvoor ze nu huren”, zegt De Jong. “Dat verschil kan oplopen tot een paar honderd euro per maand die ze nu meer kwijt zijn aan de huurprijs. We pleiten dan ook voor meer aandacht voor de groep single starters, zodat hun positie op de woningmarkt verbetert.”

Volgens hem spelen wel steeds meer projectontwikkelaars in op de veranderende vraag op de huizenmarkt, door goedkopere starterswoningen te ontwikkelen. De Jong: “Wij vinden dat zulke initiatieven een breder draagvlak verdienen, zodat er voldoende betaalbare woningen beschikbaar blijven voor deze groep.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.