Ruim 20% gaat boven de vraagprijs weg

juli 13 14:55 2017 Print dit artikel

De NVM merkt een duidelijke driedeling op de woningmarkt: Regio’s met krapte, die evenwichtig zijn en die met een ruim aanbod. De gebieden waarin sprake is van krapte, lopen het grootste gevaar dat de woningmarkt implodeert en de prijzen exploderen, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

Het aantal woningen dat in Nederland te koop staat neemt steeds sneller af. Halverwege het tweede kwartaal 2017 stonden er bij de NVM-makelaars bijna 73.000 woningen in aanbod (totale markt 97.000). Dat is 35% minder dan een jaar geleden. De looptijd van het in aanbod staande koopwoningen is in een jaar tijd met ruim 22% gedaald tot 256 dagen. 38% van de woningen staat een jaar of langer te koop, 17% zelfs drie jaar of langer. Een potentiële koper kon in het tweede kwartaal uit zo’n 5 woningen kiezen. De verkoopkans van woningen die te koop komen, neemt verder toe. 65% van de nieuw in aanbod gekomen woningen is binnen 90 dagen verkocht, blijkt uit de NVM kwartaalcijfers.

Driedeling in de koopmarkt

Krappe woningmarkten kennen gemiddeld een daling in het aantal transacties van ongeveer 8% vergeleken met een jaar eerder. Het te koop staande aanbod daalde in deze regio’s in een jaar tijd met meer dan 40%. Transactieprijzen liggen hier gemiddeld 10% hoger dan het niveau van 2008. Deze krappe regio’s in de Randstad en grote steden, bepalen volgens NVM voor een belangrijk deel het beeld op de Nederlandse koopwoningmarkt: bijna de helft van het aantal transacties vindt in deze regio’s plaats.

Evenwichtige woningmarkten (met een krapte-indicator tussen 5 en 10) noteren in de cijfers van NVM een stijging in het aantal transacties van 6% in vergelijking met een jaar eerder en een daling van het te koop staande aanbod van 33%. Transactieprijzen liggen hier gemiddeld nog altijd 4% onder het niveau van 2008.

In de ruime woningmarkten (met een krapte-indicator van 10 of meer) zijn gemiddeld 8% meer woningen verkocht dan een jaar eerder. Het te koop staande aanbod daalde daar met ‘slechts’ 25%. De gerealiseerde transactieprijzen liggen daar gemiddeld nog bijna 7% onder het (record)niveau van 2008.

Boven de vraagprijs

De prijs voor een gemiddelde woning komt in het tweede kwartaal uit op 323.000 euro. Dat is een stijging van 7,1% ten opzichte van vorig jaar. De vraagprijsstijging gaat het snelst bij appartementen: +12,6% in een jaar tijd naar 198.000 euro. Voor tussenwoningen is de prijsontwikkeling 5,2% in een jaar tijd met een vraagprijs van 212.000 euro. De overige woningtypen zitten hier qua prijsontwikkeling tussen. In de regio’s in en rond de grote steden in de Randstad nemen de vraagprijzen het snelst toe. In de regio’s in het uiterste noordoosten (Groningen) en zuidwesten (Zeeland) van Nederland is vaak sprake van een beperkte stijging of zelfs een lichte vraagprijsdaling.

Ruim 14% van de woningen wordt voor de vraagprijs verkocht Het aandeel woningen dat boven de vraagprijs verkocht wordt, is in het tweede kwartaal toegenomen tot 22,5%. Jaarsma noemt dit ongekend hoge percentages. “Kopers zien zich door het gebrek aan aanbod en de vele vragers in de markt gedwongen om boven de vraagprijs te bieden. Het zijn niet alleen huishoudens die op zoek zijn naar een eigen woning, die als vragers in de markt actief zijn. Ook particuliere beleggers zijn actief en bieden vaak boven de vraagprijs mee.” Het verschil tussen de laatste vraagprijs en verkoopprijs is in het tweede kwartaal 2017 gedaald tot 1,5%.

De hele marktanalyse van de NVM is hier te vinden

Lees hier het hele artikel

  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.