Rol adviseur bij betalingsachterstand onderbelicht (5)

oktober 29 13:28 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 29-10-15

De dienstverlening van hypotheekaanbieders bij klanten met betalingsproblemen is volgens de AFM voor verbetering vatbaar. Maar de toegevoegde waarde die de onafhankelijke hypotheekadviseur op dit dossier kan inbrengen, komt opmerkelijk genoeg niet aan bod in de AFM-rapportage. In deel 5 Rein Wispelweij (BLG).

InFinance vroeg vijf spelers uit de branche hun licht te laten schijnen op de rapportage zelf, maar ook hoe zij de positie van de onafhankelijk hypotheekadviseur zien op dit dossier.

Frequenter contact tussen adviseurs en klant
Rein Wispelweij, Directievoorzitter van BLG Wonen: “Het beter informeren en bewust maken van klanten is qua preventie essentieel. We zien dat financiële effecten van bijvoorbeeld werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een echtscheiding nog te vaak worden onderschat.

Ons recente Woononderzoek, uitgevoerd door GfK, laat zien dat slechts 6% van de consumenten bij een grote gebeurtenis zeker een financieel adviseur zal raadplegen. Terwijl deze gebeurtenissen veelal de oorzaak zijn van betalingsachterstanden. Wij pleiten daarom voor een frequenter contact tussen adviseurs en hun klanten.

Belangrijk aanspreekpunt
Voor de klant is de adviseur juist bij betalingsproblemen ook een belangrijk aanspreekpunt. Hij staat dichtbij, kent zijn omgeving en dat werkt drempelverlagend. Daarom werken ook wij graag samen met ons netwerk van onafhankelijke adviseurs. In november starten wij met een workshop ‘Ken uw klant’. Daarin kijken we samen met adviseurs hoe we life events beter kunnen signaleren en hoe de financiële effecten ervan beter kunnen worden ingecalculeerd in het financieel advies.

Oog voor life events
Integraal advies met oog voor life events is essentieel voor een preventieve aanpak. Daarnaast pleiten we ook voor een breder financieel advies, waarbij niet alleen de hypotheeklasten maar ook andere bijkomende woonlasten inzichtelijk gemaakt worden, zoals bijvoorbeeld energielasten. Dit zijn de hoogste woonlasten na de hypotheeklasten.

Klanten krijgen zo beter zicht op de betaalbaarheid van al hun woonlasten. Als er dan toch betalingsachterstanden ontstaan of dreigen te ontstaan, bieden wij hulp vanuit de afdeling voor preventief of bijzonder beheer. Het mooiste compliment hiervoor ontvingen wij van een adviseur: “Jullie durfden buiten de gebruikelijke kaders naar de persoonlijke situatie van mijn klant te kijken. Het raakte me dat een hypotheekverstrekker mijn klant op deze manier wilde helpen. Ik vind dit uitzonderlijk voor een bank, zeker in deze tijd.” 

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.