Rokersfraude op ORV kan voordelig uitpakken

januari 26 10:16 2016 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 26-01-16

Volgens MoneyView lijken rokers die hun rookgedrag bewust verzwijgen bij het aanvragen van een ORV, daarvoor beloond te worden. Een door MoneyView uitgewerkt voorbeeld hiervan laat zien dat een verzekerde € 774 aan premiebetaling kan besparen door bewust rokersfraude te plegen.

De marktanalyse over rokersfraude is een van de onderwerpen uit het jaarlijkse Special Item over overlijdensrisicoverzekeringen van MoneyView. Het onderzoek toont aan dat de kortingen op de uitkering die verzekeraars toepassen als ze er achter komen dat de verzekerde rookte terwijl dat niet doorgegeven was aan de verzekeraar, doorgaans lager is dan het premievoordeel dat er mee behaald kan worden. “Dit zou kunnen betekenen dat het plegen van rokersfraude bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering financieel aantrekkelijk kan zijn”, aldus MoneyView.

De gemiddelde premies in de voor dit Special Item doorgerekende profielenset voor rokers ligt circa 1,9 maal hoger dan de gemiddelde premies voor niet-rokers. MoneyView: “Op basis van deze factor zou een verlaging van het verzekerd bedrag van 50% voldoende moeten zijn om rokersfraude te ontmoedigen. Maar de kortingen op de uitkering die verzekeraars toepassen als ze er achter komen dat de verzekerde rookte terwijl dat niet doorgegeven was aan de verzekeraar, liggen doorgaans lager dan het premievoordeel dat er mee behaald kan worden.”

Premiedaling zet door
MoneyView deed ook onderzoek naar de premies voor een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Die zijn in het afgelopen jaar gemiddeld 3,5% goedkoper geworden. De premies van de duurste verzekeringen zijn ruim drie keer hoger dan de goedkoopste, die bijna 11% in prijs zijn gedaald. Sinds 2002 is de gemiddelde ORV-premie met 55% afgenomen.

ProductRating
De uitslag van de jaarlijkse MoneyView ProductRating is als volgt: Voor de prijs van gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekeringen gaan de 5 sterren naar Aegon (Aegon ORV), Delta Lloyd (ORV) en Generali (ORV). De 5 sterren voor prijs bij annuïtair dalende risicoverzekeringen zijn voor Generali (ORV) en twee producten van TAF (TAF Special ORV met afkoopwaarde – Credit Life en TAF Special ORV zonder afkoopwaarde – Credit Life).

De 5 sterren voor voorwaarden voor overlijdensrisicoverzekeringen zijn dit jaar voor Dazure (GoedIdee Nabestaandenverzekering) en wederom twee producten van TAF (TAF Personal ORV met afkoopwaarde – Quantum en TAF Special ORV met afkoopwaarde – Credit Life).

Tags: financiele-planning, home, hypotheken, verzekeringen

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.