Risico’s voorbehouden beter weergeven

juli 02 11:42 2018 Print dit artikel

In een gespannen woningmarkt zien kopers niet vaker af van een voorbehoud van financiering en/of voorbehoud van bouwkundige keuring dan kopers in een ontspannen woningmarkt. Consumenten blijken echter vaak niet goed geïnformeerd over de afspraken die zij maken rondom de woningaankoop.

Tot die conclusie komt minister Kajsa Ollongren (BZK) op basis van de resultaten van een onderzoek naar voorbehouden in het koopcontract. De aanleiding voor dit onderzoek waren signalen dat consumenten in krappe woningmarktgebieden in toenemende mate afzien van voorbehouden van financiering en bouwkundige keuring in het koopcontract. “Kopers zien in een gespannen woningmarkt niet vaker af van een voorbehoud van financiering dan kopers in een ontspannen woningmarkt. Ook over tijd (tussen 2012-2017) is geen significant verschil gemeten. Bij het voorbehoud van bouwkundige keuring is eveneens geen neerwaartse trend zichtbaar waarin kopers hiervan afzien”, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

VBO Makelaar gaf vorige maand nog aan dat veel kopers afzien van een bouwkundige keuring, om zo meer kans op de woning te maken. De brancheorganisatie zou graag zien dat dit voorbehoud door de banken als financieringseis wordt opgenomen. De onderzoekers komen duidelijk tot een andere conclusie.

Ontbinden overeenkomst

Als het koopcontract wordt ontbonden, is dit volgens de onderzoekers meestal op verzoek van de koper (78% van de gevallen). De belangrijkste redenen voor het ontbinden van de koopovereenkomst zijn dat de koper de financiering niet op tijd rond kreeg, de verkoop van de woning van de koper niet doorging of dat er bouwkundige gebreken waren.

Als de koop niet door ging, is in 28% van de gevallen gebruik gemaakt van het voorbehoud van financiering, in 24% is de koop ontbonden binnen drie dagen na het tekenen van het contract. In 11% is geen gebruik gemaakt van een ontbindende voorwaarde. Daarnaast zagen de onderzoekers ook op basis van andere voorbehouden, zoals de bouwkundige keuring, de koop ontbonden worden. Over het betalen van een boete bij ontbinding konden geen betrouwbare uitspraken worden gedaan.

Bouwkundig voorbehoud

Kopers die een bouwkundige keuring uit hebben laten voeren komen relatief vaker onverwachte gebreken tegen dan kopers die geen voorbehoud van bouwkundige keuring uit hebben laten voeren. Dit heeft volgens de onderzoekers mogelijk te maken met het bouwjaar van de woning: mensen die niet kiezen voor een bouwkundige keuring verhuizen vaker naar een relatief nieuwe woning.

Tevens komt naar voren dat veel consumenten het onnodig vinden om een bouwkundige keuring uit te voeren omdat ze aangeven zelf voldoende kennis te hebben om de bouwkundige staat van de woning te beoordelen.

Beter informeren

De resultaten schetsen wel volgens haar wel een beeld dat veel consumenten niet goed geïnformeerd zijn over de afspraken die zij maken rondom de woningaankoop. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben, waarschuwt de minister. Aanvullend op het standaard opnemen van het voorbehoud van bouwkundige keuring is daarom afgesproken dat er in de nieuwe modelkoopovereenkomst in de toelichting expliciet zal worden gewezen op de risico’s omtrent het afwijken van de voorbehouden van financiering en bouwkundige keuring.

Ollongren: “Ik vind het belangrijk dat kopers juist op het moment dat zij bieden, dan wel deze bieding in een voorlopig koopcontract vastleggen, een bewuste afweging maken in relatie tot de voorbehouden die zij afspreken. Het uitgangspunt daarbij is dat de keuzevrijheid voor de consument in stand blijft om al dan niet een voorbehoud te nemen.”

‘weet ik niet’

In totaal heeft 21% van de respondenten bij meer dan 10% van de vragen ‘weet ik niet’ ingevuld. Zo weet bijvoorbeeld 6% van kopers niet meer of er een voorbehoud van financiering of bouwkundige keuring is afgesloten. Ook weet zo’n 10% van de respondenten niet meer in welke prijsklasse het huis valt dat ze hebben gekocht.

Verder geeft 38% procent van de kopers aan geen financieel advies ingewonnen te hebben terwijl zij wel afzagen van het voorbehoud van financiering.

Het bericht Risico’s voorbehouden beter weergeven verscheen eerst op InFinance.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.