Restschuld financieren kan niet bij elke verstrekker

juni 11 14:00 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 11-06-15

De mogelijkheden voor restschuldfinanciering nemen toe, maar er zijn nog steeds geldverstrekkers die deze mogelijkheid niet bieden. Bovendien zijn er vaak beperkende voorwaarden. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Volgens VEH bieden verzekeraars vaker restschuldfinanciering aan dan een jaar geleden. Banken lopen hierin nog voorop. ABN Amro, Rabobank en SNS Bank bieden niet alleen bestaande klanten aan om een restschuld mee te financieren, maar ook nieuwe klanten. Argenta, Lloyds Bank, Hypotrust, MoneYou, SPF Beheer en Syntrus Achmea financieren daarentegen zelfs helemaal geen restschuld

Klantonvriendelijk
Eigen Huis: “Opvallend is dat grote geldverstrekkers als Nationale-Nederlanden en Delta Lloyd, die samen enkele honderdduizenden klanten hebben, alleen bereid zijn een restschuldlening te verstrekken als de klant afziet van NHG of als de nieuwe hypotheek buiten de normen van de NHG valt. Wij vinden dit onacceptabel: klanten worden gedwongen af te zien van een belangrijke zekerheid waarmee in onvoorziene omstandigheden een nieuwe restschuld voorkomen kan worden. Bovendien zorgt het vervallen van NHG voor een hogere rente en daardoor hogere maandlasten. De vereniging roept beide verzekeraars in een brief op om deze klantonvriendelijke voorwaarde per direct te schrappen.”

Passende restschuldfaciliteit
Huiseigenaren die na verkoop van hun woning een deel van de oude hypotheekschuld overhouden, moeten er volgens de vereniging op kunnen rekenen dat hun eigen hypotheekbank hen daarvoor een passende restschuldfaciliteit aanbiedt. “Vereniging Eigen Huis vindt dat het minste wat geldverstrekkers in het belang van hun klanten zouden moeten doen. Huiseigenaren die dringend moeten of willen verhuizen, hoeven dan niet vast te blijven zitten in hun huidige woning. Een dergelijke extra lening moet altijd binnen de inkomensnormen vallen die daarvoor gelden.”

Hoge lasten
Het nadeel van restschuldfinanciering is volgens VEH dat de maandlasten er fors door stijgen. “Bovendien is het vaak verplicht om de restschuldfinanciering binnen vijftien jaar af te lossen. Daarna vervalt de hypotheekrenteaftrek voor dit financieringsdeel. Veel huiseigenaren overwegen daarom pas een verhuizing als de hypotheek dermate is afgelost dat hun huis weer ‘boven water’ staat. Dit betekent dat de woning weer meer waard is dan de financiering die erop rust.”

Tags: home, hypotheken, kredieten

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.