Renterisico bij hypotheken beter spreiden

september 10 15:44 2018 Print dit artikel

Net als met beleggen in aandelen moet je ook bij je hypotheek het renterisico spreiden, zegt financieel planner Ramón Wernsen op kop-munt.nl. “In de praktijk zie je nog heel vaak één rentevasteperiode. Dat heeft ermee te maken dat je dan meer kunt lenen.”

Op tien jaar vast kun je het meeste lenen omdat je de laagste toetsrente hebt, legt hij uit. “Als een deel vijf jaar vaststaat is de toetsrente daarop immers 5% terwijl het voor de andere delen de werkelijke rente is. Dat vind ik ook eigenlijk een heel vreemd iets.”

Wat is een lage rente?

Wernsen stelt dat snel de fout wordt gemaakt dat we denken dat we de toekomst kunnen voorspellen op basis van het verleden. We roepen nu dat de rente is zo laag is, maar dat riepen we in 2005 ook. Wat is laag? Wernsen: “Waarom zou je wedden je op één paard voor iets dat onverwacht is? Stel je zet de hele hypotheek tien jaar vast, wat gebeurt er dan na tien jaar als de rente is gestegen? Net als met beleggen in aandelen moet je ook het renterisico spreiden.”

De oplossing

De oplossing is volgens hem bijvoorbeeld een combinatie van tien jaar vast, vijftien jaar vast en twintig jaar vast. “Het moet natuurlijk alleen nog passen dat de klant nog steeds de financiering kan krijgen. Daarbij kan je wel het trucje toepassen dat je komt tot een rente van 2,01 of 2,51 procent. Doordat je met een iets hogere rente een hogere woonquote hebt, kun je meer lenen. Dat is eigenlijk een fout in het rekensysteem.”

Lees hier het hele betoog van Ramón Wernsen op kop-munt.nl

Het bericht Renterisico bij hypotheken beter spreiden verscheen eerst op InFinance.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.