Renteopslag om nazorg te bekostigen

december 07 14:19 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 07-12-15

Er gaan stemmen op voor een model waarbij de bank bijvoorbeeld 0,1% opslag rekent en dit bedrag reserveert om de adviseur te betalen voor de nazorg die hij gedurende de looptijd aan de klant verleent. Dat schrijft Paul Bänziger, manager Woonfonds, in zijn column in de InFinance special Kansen & Visies 2016.

“Veel nieuwe aanbieders verdringen zich om hun geld kwijt te kunnen via het intermediaire distributiekanaal. Voor de adviseur betekent dit een wirwar aan aanbod dat hij wel tot zich moet nemen. Wat doet elke aanbieder en welke voorwaarden passen het beste bij de klant? Qua hypotheekvormen is het allemaal niet zo spannend, de productvoorwaarden zijn dat echter des te meer. Kleine onderlinge verschillen die voor de klant als individu heel belangrijk kunnen zijn. Om tot een onafhankelijk breed advies te komen kost dat de hypotheekadviseur dus meer tijd dan voorheen. Maar de werkdruk is al fors opgelopen en ook de service aan bestaande klanten schiet er nu al regelmatig bij in. Daar gaat de komende tijd de schoen echt wringen. De adviseur wil wel, maar tegelijkertijd hoor ik regelmatig dat hij het vanwege de werkdruk niet kan.

Inactiviteit nieuwe toetreders
Nieuwe partijen zijn natuurlijk goed voor de markt, maar tegelijkertijd moeten we waakzaam blijven dat de klant ook in de toekomst geservicet wordt. Ik voorzie dat er over twee jaar een aantal nieuwe toetreders alweer op non-actief staat. Als de pensioenfondsen hun geld straks weggezet hebben in de hypotheekmarkt, dan is het niet meer top of mind. Natuurlijk worden hierover afspraken met serviceproviders gemaakt en heeft elke partij zich te houden aan de wetgeving. Maar waar ik mij zorgen om maak, is de service die geboden wordt als de klant tussentijds iets moet aanpassen of als dit vanuit wetgeving wordt opgelegd. Hoe actief zitten die partijen dan nog in de wedstrijd?

Nazorg bekostigen
Ik hoor stemmen opgaan voor een model waarbij de bank bijvoorbeeld 0,1% opslag rekent en dit bedrag reserveert om de adviseur te betalen voor de nazorg die hij gedurende de looptijd aan de klant verleent. Dat ligt gevoelig, maar stel nu eens dat er een regeling komt die ervoor zorgt dat alle beheeractiviteiten die zijn vastgelegd in het dvd, gedurende de looptijd ook echt gebeuren en de adviseur daarvoor ook een eerlijke vergoeding krijgt: geen provisie maar een fee. De beheerhandelingen moeten nu in veel gevallen kosteloos worden uitgevoerd. Maar de adviseur moet wel voldoende inkomen hebben om zijn bedrijf draaiende te houden.

Het zou een mogelijkheid zijn om de weeffout die is ontstaan tussen het verdienmodel voor bestaande en nieuwe klanten te herstellen. Ik geef u dit mee ter overpeinzing.”

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

1 Comment

  1. Marga van der Lans-boere
    januari 05, 10:32 #1 Marga van der Lans-boere

    Leuk bedacht. Wie bepaalt de hoogte van de fee?
    Waarom moeten de banken deze reserve beheren? Wat gaat dat dan kosten?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.