Rentemiddeling goed afwegen

augustus 11 16:53 2016 Print dit artikel

MoneyView heeft de diverse methodes van rentemiddelen die hypotheekbanken aan hun klanten bieden, geanalyseerd en vergeleken. Conclusie: ‘Rentemiddeling is een sigaar uit eigen doos, maar soms toch interessant.’

Uit het onderzoek van MoneyView blijkt dat in alle gevallen die zijn onderzocht, de maandlasten na middeling lager worden. Maar ook is in alle gevallen de restschuld aan het eind van de nieuwe rentevaste periode hoger.

Deze hogere restschuld hebben de onderzoekers meegenomen bij de berekening van het totale verschil tussen rente middelen en niets doen. “Gemeten over de nieuwe periode is het mogelijk te behalen totale voordeel klein en in sommige gevallen zelfs negatief, verondersteld dat de hypotheekrente niet (flink) gestegen is op het moment dat het huidige rentecontract verlopen is. De resterende duur van de huidige rentevaste periode heeft daar weinig invloed op”, zegt MoneyView.

Verschil per verstrekker

Bij ABN Amro, Florius en Rabobank bleek rentemiddeling in alle berekende gevallen ongunstig ten opzichte van het uitzitten van de huidige rentevaste periode. Bij ING Bank, Obvion en SNS is in de berekende scenario’s wel voordeel te behalen, zij het gering. ING Bank heeft van alle onderzochte aanbieders de meest ‘klantvriendelijke’ uitkomsten.

Soms toch interessant

Voor mensen die graag per direct die lagere maandlasten willen, een rentestijging vrezen en bij wie afkoop van het hypotheekcontract of oversluiten naar een andere geldverstrekker geen optie is, is rentemiddeling volgens MoneyView wellicht toch het overwegen waard. “Een bijkomend voordeel van rentemiddeling bij lineaire en annuïtaire hypotheken is dat de lening daarmee ook direct in een lagere risicoklasse terecht kan komen. Op dit moment is het echter nog niet zo dat alle aanbieders maandelijks voor de klant controleren of de Loan to Value zodanig is gedaald dat de risicoklasse en dus de rente kan worden verlaagd.”

Beperkende voorwaarden kunnen alsnog roet in het eten gooien als het gaat om aflossing van de hypotheek ná rentemiddeling. MoneyView: “Bij Centraal Beheer (tot 6 maanden na de middeling) en Rabobank (tot maximaal 3 jaar na de middeling) betaalt de klant mogelijkerwijs alsnog boeterente bij verkoop van het pand als de rente tussentijds is gemiddeld en de hypotheek niet wordt meeverhuisd.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.