Rentemarge hypotheken laagst in juni

januari 17 09:02 2017 Print dit artikel

Het begin van de zomer is de meest gunstige periode om een huis te kopen, of de hypotheek over te sluiten c.q. de rentevaste periode te verlengen. De rentemarge is in die periode namelijk het laagst, zo blijkt uit onderzoek van De Hypotheekshop.

Mark de Rijke, directeur De Hypotheekshop, stelt op basis van dit onderzoek vast dat geldverstrekkers vanaf medio december een hogere rentemarge hanteren. Deze daalt volgens De Rijke fors in de maanden mei en juni en loopt vervolgens eind juli weer op. Het onderzoek wijst augustus aan als de maand waarin met de hoogste marge wordt gerekend.

De Rijke: “Vanaf september begint vervolgens een tweede periode met een lagere marge die duurt tot het einde van het jaar. Het verschil in rente tussen de week met de laagste en de hoogste rentemarge bedraagt bijna 0,3%. Uitgaande van een modale hypotheek van 200.000 euro en een rentevaste periode van 20 jaar een verschil van ruim 7.000 euro bruto.’

Rentemarge berekenen

De rentemarge kan worden vastgesteld door het verschil te nemen tussen de hoogte van de hypotheekrente en die van het basistarief. Door de gemiddelde hoogte van deze rentemarge over meerdere jaren per weeknummer te berekenen, wordt de ontwikkeling daarvan in de loop van een jaar zichtbaar. De Hypotheekshop is in haar onderzoek naar de ontwikkeling van de rentemarge uitgegaan van de 10-jaarshypotheekrente (NHG) en kapitaalmarktrente in de periode 2011-2016.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.