Rekentool pakt slecht uit voor 55-plusser

juli 24 15:31 2017 Print dit artikel

Vereniging Eigen Huis toetste 34 online hypotheek rekentools van banken, verzekeraars en hypotheekketens aan de officiële leennormen. Veel van hen blijken er bij het berekenen van de maximale hypotheek voor 55-plussers vaak tienduizenden euro’s naast te zitten.

Van de 34 onderzochte rekentools geven 20 een fout antwoord en 6 geven geen resultaat. Vereniging Eigen Huis wil dat de rekenmodules per direct worden aangepast. VEH “Ouderen met een pensioeninkomen zien vaak hypotheekbedragen die tot wel 40.000 euro onder de officiële leennormen liggen. Verhuizen naar een nieuwe woning kan daardoor al snel onbereikbaar lijken.”

De tools die WEL een correcte uitkomst gaven zijn die van ABN Amro, Delta Lloyd, MoneyYou, NIBC, Munt Hypotheken, Triodos, Hypotheek24 en Eigen Huis Hypotheekadvies.

Waardeloze uitkomsten

Volgens Vereniging Eigen Huis worden veel 55-plussers al direct verkeerd voorgelicht over hun hypotheekmogelijkheden. “Vanaf 56 jaar moet bij een hypotheekberekening rekening worden gehouden met toekomstig pensioeninkomen. Daarnaast gelden vanaf de AOW-leeftijd ruimere leennormen. Als die niet worden gebruikt zijn de uitkomsten waardeloos. Het is amateuristisch en misleidend als professionele organisaties deze informatie niet gebruiken en daarmee mensen op het verkeerde been zetten.” zegt Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging VEH.

Voorbeeldcase

Aan de hand van een voorbeeldcase laat VEH zien waar het mis gaat. “Een gepensioneerde man van 70 jaar oud met een bruto inkomen van 30.000 euro kan volgens de officiële NHG-leennormen een hypotheek afsluiten van maximaal 159.000 euro. Maar als hij een hypotheekindicatie opvraagt op de websites van Nationale Nederlanden en Florius, ligt zijn maximum onder de 119.000 euro. Dat is maar liefst 40.000 lager. Bij SNS Bank, Aegon, Obvion en Syntrus Achmea zien klanten uitkomsten die ongeveer 30.000 te laag zijn. Wel correcte indicaties geven ABN Amro, Delta Lloyd, MoneyYou, NIBC, Munt Hypotheken, Triodos en Hypotheek24.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.