Recordjaar voor woningverkopen

oktober 06 15:53 2016 Print dit artikel

Volgens de economen van ABN Amro bereikt aantal woningverkopen in 2016 een recordhoogte. Ook de woningprijzen zullen dit jaar harder stijgen dan verwacht.

Het Economisch Bureau van de financieel dienstverlener verwacht dat de verkopen dit jaar met 20% zullen stijgen in plaats van 15%. Daarnaast verwachten de economen ten opzichte van vorig jaar een toename van de woningprijs van 5%. Het eerste halfjaar van 2016 gingen de economen nog uit van een prijsstijging van 4%.

Het Economisch Bureau denkt dat de verkoopstijging in 2017 stokt, onder andere vanwege de toenemende schaarste van geschikte woningen. Daarom verwachten de economen dat het aantal verkopen niet verder zal groeien.

De groeiverwachting voor het aantal transacties daalt van 5% naar 0%. Wel verhoogt het Economisch Bureau de raming van de stijging van huizenprijzen met 2 procentpunt naar 5%. Dit is vooral vanwege het zogenaamde overloopeffect: de forse waardestijging in 2016 duwt het prijsgemiddelde van 2017 omhoog.

Krapte op de woningmarkt

Philip Bokeloh, econoom bij ABN Amro: “In sommige steden is de krapte op de woningmarkt zo groot, dat steeds meer kopers moeite hebben een geschikte woning te vinden. Het gebrek aan aanbod belemmert de verdere groei van het aantal verkopen. Daarom verhogen we de raming voor de verkopen dit jaar naar 20%, maar voorspellen we in 2017 een stabilisatie.”

Volgens Bokeloh zijn er verschillende redenen voor de toenemende krapte op de woningmarkt. “De dalende hypotheekrente blijft de belangrijkste verklaring voor de stijgende woningvraag. Ook groeit de economie en dat sterkt het vertrouwen bij huizenkopers. Daarnaast koopt een steeds grotere groep mensen na jaren van uitstel een nieuwe woning. Bovendien verkiest een meerderheid van de huishoudens kopen boven huren. Tot slot dragen ook capaciteitsproblemen bij ontwikkelaars en gemeenten – en het daaruit voortvloeiende gebrek aan nieuwbouw – bij aan de krapte op de woningmarkt.”

Doorstromers in beweging

De waardestijging is het hoogst bij woningen in het midden- en het hoge prijssegment. Juist naar huizen in deze prijsklasse is een toenemende vraag. Dit komt mede doordat doorstromers weer in beweging komen.

Zij richten zich doorgaans op duurdere woningen dan starters. Daarnaast hebben jongeren een kleiner aandeel in de aankopen. Vanwege de strengere hypotheeknormen moeten zij eerst sparen voordat ze een woning kopen.

Lees hier het hele artikel

  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.